Hlavní obsah

Drsná scéna z Dakaru! Ruský jezdec přejel kamionem fanouška, za neposkytnutí pomoci byl vyloučen

Třetí muž průběžného pořadí kategorie kamionů Andrej Karginov z Ruska byl vyloučen z Rallye Dakar, protože neposkytl pomoc zraněnému divákovi. Tovární jezdec Kamazu a vítěz dvou etap v pátečním pátém pokračování slavné soutěže přejel v dunách fanouška, který se pohyboval mimo vyznačená divácká místa.

Foto: Carlos Jasso, Reuters

Rus Andrej Karginov na Kamazu během ćtvrté etapy Rallye Dakar.

Článek

K incidentu došlo na 279. kilometru. Karginov, jenž měl podle informací týmu technické problémy a nefungoval mu pohon přední nápravy, najel do skupiny diváků. Čtyři stihli uskočit, pátého kamion přejel, načež pokračoval dál. Šedesátiletý muž musel být se zlomenou stehenní kostí letecky převezen do nemocnice.

Karginov podle oficiálního vyjádření týmu o kolizi s divákem neměl tušení. "Na trati je velké množství diváků a hodně jich je na obtížných a náročných místech. Karginov byl v jednom ze stoupání a v cestě mu stála skupinka pěti diváků. Jeden z nich uvízl v písku a noha mu zůstala pod zadním kolem kamionu. Andrej to neviděl a o incidentu se dozvěděl až po příjezdu do bivaku," uvedl šéf týmu Vladimir Čagin.

Situaci další diváci natočili a ruský jezdec byl z rallye vyloučen kvůli neposkytnutí pomoci. "Komisaři vše vyšetřovali a k našemu překvapení se rozhodli posádku diskvalifikovat. Protestovat ale můžeme až po závodě," řekl sedminásobný dakarský vítěz.

Pořadatelé závodu následně vyzvali všechny diváky, aby se pohybovali jen na vyznačených místech. „Apelujeme na všechny fanoušky, aby respektovali vymezené zóny, které jsou bezpečné a vytvořené ve spolupráci s peruánskou organizací a tamějšími bezpečnostními složkami."

Na třetí místo průběžného pořadí se za Rusy Eduarda Nikolajeva a Dmitrije Sotnikova posune Gerard de Rooy z Nizozemska. Aleš Loprais vstoupí v neděli do druhé části rallye jako pátý muž kategorie.

Reklama

Související témata: