Hlavní obsah

Dva defekty a k tomu zraněný mechanik. Nejtěžší etapa Dakaru, zoufal si Loprais

San Juan de Marcona

Těžké chvíle prožil během 6. etapy Rallye Dakar český závodník Aleš Loprais, který klesl v kategorii kamionů na průběžné šesté místo. "Nepamatuji se, kdy jsem něco podobného prožil," kroutil hlavou v cíli etapy. Nejzkušenější český účastník slavné soutěže byl v neděli sedmý a v celkovém pořadí jej předstihl Argentinec Federico Villagra. Martin Šoltys si naopak polepšil a po 5. místě v etapě je průběžně osmý. I nadále vede Rus Eduard Nikolajev.

Foto: Archiv Aleše Lopraise

Těžké chvíle prožil během 6. etapy Rallye Dakar český závodník Aleš Loprais (ilustrační foto).

Článek

"Měli jsme dva defekty, byla to nejtěžší etapa nejen v letošním ročníku," řekl Loprais, který na nejrychlejšího pilota etapy Gerarda de Rooye ztratil 105 minut. "Jednou nám výměna kola trvala hodně dlouho, protože jsme ho měnili v náročném terénu, kde chvilku hrozilo i sesunutí auta. Nakonec to dobře dopadlo, jen mechanik Petr Pokora si lehce narazil ruku," uvedl Loprais.

Synovec šestinásobného vítěze rallye Karla Lopraise zatím řešil problémy prakticky každý den. "Věříme, že ty naše šťastné, bezproblémové a pozitivní etapy přijdou," přál si Loprais.

Pilot Buggyry se omlouval

Nejlepší výsledek na Dakaru si připsal Šoltys, který byl o téměř 20 minut rychlejší než Loprais. "Mám ze šestého místa obrovskou radost. Bylo to těžké, měli jsme docela i smůlu. Od stého kilometru jsme si všimli, že nám začínají vypadávat přístroje a přestává dobíjet auto. Kvůli tomu jsme udělali navigační chybu a vydali se o kousek jinam, než byla standardní stopa. Museli jsme zastavit a přišli jsme na to, že je vypadlý drát na alternátoru," uvedl Šoltys.

V závěru jej navíc přibrzdil i menší karambol s týmovým kolegou Martinem Kolomým. "Když jsme sjížděli obrovskou dunu, přehoupli se přes jeden vant, viděli jsme Martina, jak stojí za Mazem, a mně už nezbývalo mnoho času na reakci. Chtěl jsem ho objet zleva, jenomže údolí bylo prudké z obou stran a mě to stáhlo dolů. Takže jsem Martina trefil zadkem. Za to se mu chci omluvit," řekl pilot týmu Buggyra Racing.

Reklama

Související témata: