Hlavní obsah

Tänak stále vede Portugalskou rallye, Kopecký je devátý

Matosinhos

Estonský pilot Ott Tänak udržel v Portugalské rallye vedení i po druhé etapě. Před závěrečnými pěti nedělními rychlostními zkouškami má v čele těsný náskok 4,3 sekundy před britským týmovým kolegou z Toyoty Krisem Meekem. Český jezdec Jan Kopecký je při letošní premiéře v mistrovství světa průběžně devátý.

Foto: Petr Skřivánek, ČTK

Ilustrační foto: Tovární jezdec Škody Jan Kopecký.

Článek

Tänakovo vedení po druhém dnu mohlo být výraznější, ale v dnešní závěrečné erzetě udělal hodiny. Přiblížil se k němu i Belgičan Thierry Neuville ve voze Hyundai, který ztrácí na třetím místě jen 9,2 sekundy. Čtvrtý je s odstupem 21 sekund francouzský mistr světa Sébastien Ogier z týmu Citroën.

Velkým poraženým dne byl třetí jezdec Toyoty Jari-Matti Latvala. Finský pilot musel kvůli technickým potížím odstoupit v závěru etapy z druhého místa.

Kopecký, jenž loni získal titul v kategorii WRC2, jede poprvé s novou evolucí vozu Škoda Fabia R5. Na poslední dnešní erzetě řešil nečekané potíže. "Zapomněl jsem zavřít kapotu a otevřela se. Dopadlo to dobře, ale málem jsme se převrátili, když jsem netrefil brzdný bod. Měli jsme velké štěstí," řekl Kopecký, jenž na devátém místě ztrácí 9:35,3 minuty.

Portugalská rallye, závod mistrovství světa v automobilových soutěžích - po 2. etapě:
1. Tänak, Järveoja (Est./Toyota Yaris) 2:47:23,1
2. Meeke, Marshall (Brit./Toyota Yaris) -4,3
3. Neuville, Gilsoul (Belg./Hyundai i20) -9,2
4. Ogier, Ingrassia (Fr./Citroën C3) -21,0
5. Lappi, Ferm (Fin./Citroen C3) -1:37,5
6. Suninen, Salminen (Fin./Ford Fiesta) -2:02,7
9. Kopecký, Dresler (ČR/Škoda Fabia) -9:35,3

Reklama