Hlavní obsah

Vyrovnanou Finskou rallye vede po první etapě domácí Latvala

Jyväskylä

První etapu Finské rallye vyhrál domácí jezdec Jari-Matti Latvala s toyotou, jenže na záda mu velmi zblízka dýchají hned tři soupeři. Brit Kris Meeke, krajan Esapekka Lappi a estonský lídr šampionátu Ott Tänak se po 11 rychlostních zkouškách vešli do třívteřinového odstupu.

Foto: Lehtikuva, Reuters

První etapu Finské rallye vyhrál domácí jezdec Jari-Matti Latvala s toyotou

Článek

Tänak tak může pomýšlet na obhajobu loňského prvenství a Latvala na čtvrtý triumf, neboť na domácích tratích zvítězil už v letech 2010, 2014 a 2015. "To odpoledne se mi úplně nepovedlo," uznal Tänak, který ještě po šesté erzetě vedl. Zcela spokojený však nebyl ani vedoucí Latvala. "Myslel jsem si, že ten čas bude trochu lepší," utrousil Fin v cíli poslední zkoušky.

Závod v okolí Jyväskylä je pro tým Gazoo Racing domácí soutěží a Toyota, která má ve vedoucí čtveřici tři vozy, má nakročeno k hattricku. Předloni při návratu do MS totiž japonská automobilka ve Finsku vyhrála zásluhou Lappiho, který však už letos jede s citroënem.

Francouzský mistr světa Sébastien Ogier, jemuž se v posledních letech ve Finsku nedařilo, je sedmý, ale ztrácí jen 15 sekund. Další uchazeč o titul Thierry Neuville z Belgie nabral na osmém místě půlminutové manko.

Češi na startu nejrychlejší rallye v kalendáři MS nejsou. V sobotu je na programu osm měřených testů, v neděli zbývající tři.

Finská rallye, podnik mistrovství světa v automobilových soutěžích - po 1. etapě:
1. Latvala, Anttila (Fin./Toyota Yaris) 1:04:01,1
2. Meeke, Marshall (Brit./Toyota Yaris) -1,2
3. Lappi, Ferm (Fin./Citroën C3) -2,4
4. Tänak, Järveoja (Est./Toyota Yaris) -2,6
5. Breen, Nagle (Ir./Hyundai i20) -14,2
6. Mikkelsen, Jaeger (Nor./Hyundai i20) -14,6

Reklama