Hlavní obsah

Rallye Dakar ohrožuje bezpečnostní situace v Mauritánii

Pořadatelé dakarské rallye řeší těsně před startem slavného pouštního závodu vážný problém s bezpečnostní situací v Mauritánii, kde se má uskutečnit stěžejní část 30. ročníku.

Foto: Letka Racing Team/Ladislav Lála

Výhled z kabiny Tatry Tomáše Tomečka na trať Rallye Dakar

Článek

Na Štědrý den byli zastřeleni čtyři francouzští turisté poblíž města Aleg na severu země nedaleko hranic se Senegalem, v souvislosti s tragickou událostí se ve čtvrtek kompletní vedení soutěže vydalo do metropole Nuakšottu diskutovat o tom, zda je Mauritánie schopna hostit etapy dakarské rallye.

Představitelé "Dakaru" na oficiálních stránkách uvedli, že povedou jednání s mauritánskými politiky a členy francouzské ambasády. Cílem je vyhodnotit situaci a ujistit se, že v zemi bude účastníkům rallye zajištěna bezpečnost. Kvůli loupežné vraždě zatkla mauritánská policie tři osoby, ale po výslechu je propustila. Úřady nyní pátrají po trojici podezřelých mužů, kteří zamířili do sousedního Senegalu a v minulosti byli podezřelí z příslušnosti k teroristické organizaci Al-Káida.

V Mauritánii má konvoj účastníků Rallye Dakar strávit devět dní, na jejím území jsou naplánovány nejdelší a zároveň klíčové etapy. Nedostatečná záruka bezpečnosti by mohla znamenat v nejhorším případě i zrušení rallye.

"Přes Mauritánii je vedena hlavní část závodu a pokud by byla shledána jako nebezpečná, pak by asi nebylo vyhnutí než rallye odložit či zrušit," uvedl v tiskové zprávě českého automobilového týmu Miloslav Janáček. "Neumím si představit, kudy by rallye v tak krátkém časovém úseku jinudy natáhli. Jedná se o změny a přípravy takového rozsahu, že je prakticky nemožné je během týdne kompletně provést," dodal.

Rallye Dakar má naplánovaný start 5. ledna v Lisabonu, cíl je připraven na 20. ledna v senegalské metropoli. Jediný volný den mají mít účastníci 13. ledna právě v Nuakšottu.

Reklama

Související témata: