Hlavní obsah

Hroneš překvapil! V Polsku skončil na druhém místě, Podmol s Engelem odstoupili

Největší české hvězdy do cíle nedojely. Skvěle je ale zastoupil v náročné soutěži Baja Poland nováček týmu Orion – Moto Racing Group Jakub Hroneš. Ten dojel v celkovém pořadí na druhém místě. Z vítězství se radoval domácí Maciej Giemza. Libor Podmol se společně s Milanem Engelem rozhodli odstoupit kvůli hrozbě poškození techniky či možnosti zranění. „Kuba je hotový závodník, má velké zkušenosti s endurem. Ale takový úspěch jsem nečekal, mám z toho radost," prohlásil Ervín Krajčovič, šéf českého motorkářského týmu, který se bude před Dakarskou rallye připravovat na dalších závodech a testováních.

Foto: Orion Moto Racing Group

Skvělý výkon předvedl Jakub Hroneš v náročné Baja Poland.

Článek

Rozryté písčité cesty zaplněné loužemi... Offroadová trať vedoucí vojenským prostorem nedaleko Štětína se proměnila ve velmi zrádný terén. I proto se rozhodl Libor Podmol společně s Milanem Engelem nedojet do cíle tradiční polské soutěže.

„Měli jsme roadbooky připravené na motorkách, byli jsme připravení odstartovat. Když jsme viděli záběry z tratě, moc dobře jsme věděli, že se nebude závodit, ale spíše se brodit vodou. Museli jsme se rozhodnout, zda se nám chce ničit techniku a na trati riskovat zranění. Po společné diskuzi se šéfem týmu jsme se rozhodli nenastoupit. Nebylo to jednoduché, ale rozumné," prohlásil Podmol, který v pátečním shakedownu zajel osmý nejrychlejší čas.

Jediný, kdo se z českého týmu odhodlal vyjet na trať, byl nováček Jakub Hroneš. Motokrosový a endurový závodník jel na starší motorce a hodlal si vše zkusit. Mnoha jezdcům se v Polsku zadřel motor, nechyběly pády a zranění. Hroneš si ale s náročnými podmínkami poradil, v sobotu dojel na třetím místě a v neděli byl druhý. Stejné místo obsadil v celkovém pořadí na Baja Poland.

„Moje první účast na rallye, nevěděl jsem, do čeho jdu. V sobotu to bylo nejhorší, odpoledne už bylo pěkně, trať vyschla. V neděli to bylo kratší, erzety byly velmi rychlé. Dalo se to zvládnout, klaplo druhé místo, což je skvělé," popsal Jakub Hroneš, který by měl v týmu Orion – Moto Racing Group zůstat.

„Bylo to skvělé, Kuba si to rozdával o vteřiny s domácími závodníky. Zapadl skvěle do party. Šel do neznáma kvůli navigaci, ale poradil si se všemi překážkami," tvrdil šéf týmu Ervín Krajčovič, který se rozhodl Podmola a Engela v sobotu do Baja Poland nepouštět. „Soutěž by jim za těchto podmínek nic nedala, zničili by si akorát dakarské motorky. Nechtěl jsem riskovat zdraví a techniku."

Libor Podmol tak nenavázal na minulý týden, kde v Řecku skončil na třetím celkovém místě. „Věděl jsem, že tam bude kolem desátého místa, ale umístění na stupních vítězů jsem fakt nečekal. Libor je natolik inteligentní člověk, který ví, kde je jeho hranice. Moje úloha je, aby na Dakarské rallye byl schopný dojet do cíle," dodal Krajčovič.

Reklama

Související témata: