Hlavní obsah

Loeb se chce ve Francii vrátit na vítěznou vlnu v rallyeovém MS

ŠTRASBURK

Před rokem automobilový jezdec Sébastien Loeb na domácí Francouzské rallye slavil zisk sedmého titulu mistra světa za sebou, letos se bude na svých oblíbených asfaltových tratích snažit vrátit na vítěznou vlnu. Vládce světové rallye momentálně vede šampionát s náskokem pouhých patnácti bodů na druhého Mikko Hirvonena z Finska, tři závody před koncem seriálu tak nemá nic jistého.

Foto: Alexandre Meneghini, ČTK/AP

Sébastien Loeb.

Článek

Loeb letos vyhrál čtyři z deseti závodů, ale posledně v Austrálii havaroval a vítězný Hirvonen jeho náskok snížil. V předminulém závodě v Německu zase suverénního Francouze zpomalil defekt.

"Píchlá pneumatika v Německu, kde jsme ztratili vítězství, a chvilková nepozornost v Austrálii nám neumožňují prožít zbytek sezóny v poklidu. Loni jsme ale ve Francii vyhráli, jsme opět favority a uděláme všechno proto, abychom tuto pozici obhájili," uvedl Loeb v oficiální tiskové zprávě továrního týmu Citroën.

Záda mu má krýt Ogier

Jednoduchý závod ale rozhodně nečeká. "Vítězství nám samo do klína nespadne. Abychom mohli pomýšlet na stupně vítězů, musíme zvládnout všechny nástrahy zdejší záludné tratě. Loňské rychlosti, kterých jsme dosahovali, překvapily i mě," přiznal Loeb, jemuž by na druhou stranu měla úlohu mírně ulehčit týmová režie. Vedení Citroënu totiž rozhodlo, že prioritní jsou jeho výsledky a týmový kolega Sébastien Ogier by mu měl krýt záda.

Právě Ogier, který v sezóně také vyhrál čtyři závody, byl dlouho hlavním Loebovým konkurentem, ale v Austrálii rovněž havaroval a k tomu má na kontě nedokončený závod v Mexiku. Do boje o titul se tak vrátil Hirvonen s fordem. "Jsme nyní pod tlakem pilota z jiného auta, a to je úplně něco jiného. To byl také důvod, proč náš tým uplatnil (v Austrálii) týmovou režii ke konci rallye. Abych mohl přidat body k mému celkovému kontu," řekl Loeb. Jeho výhodou je i to, že dvě ze zbývajících rallye v MS se pojedou na asfaltu.

Tovární jezdec Fordu Hirvonen je ale odhodlaný neprodat kůži lacino. "Po vítězství v Austrálii to z nás trochu spadlo, nejsme pod takovým tlakem. Musíme ale koukat dopředu a v posledních závodech o titul zabojovat," uvedl Hirvonen, který věří, že je na start ve Francii dobře připravený. "Tratě rychlostních zkoušek byly loni hodně hrbolaté, ale největším překvapením pro nás bylo bahno a další nečistoty v zatáčkách. Snad to bude letos lepší," přál si Hirvonen.

Barvy Česka hájí Prokop a Černý

Zastoupení na startu bude mít i český motorsport. Martin Prokop bude bojovat o body do seriálu SWRC, ve kterém je průběžně třetí. Jan Černý je pátý v takzvané WRC akademii.

"Do letošní sezóny jsme vstupovali s velkými ambicemi, a přestože jsme si německým výletem do rýnského ryzlinku vše řádně zkomplikovali, pořád doufáme, že ze závěru ještě detektivku uděláme," uvedl Prokop, který si za cíl pro rok 2011 stanovil bojovat i titul v kategorii vypsané pro vozy S2000. Momentálně ztrácí na vedoucího továrního jezdce Škody Juho Hänninena z Finska 22 bodů.

Pořadí MS (po 10 z 13 soutěží):
1. Loeb (Fr./Citroën DS3) 196 b., 2. Hirvonen (Fin./Ford Fiesta RS) 181, 3. Ogier (Fr./Citroën DS3) 167, 4. Latvala (Fin./Ford Fiesta RS) 116, 5. P. Solberg (Nor., Brit./Citröen DS3) 110, 6. Östberg (Nor./Ford Fiesta RS) 56, ...15. Prokop (ČR/Ford Fiesta S2000) 7.
Pořadí týmů:
1. Citroën Total 347 b., 2. Ford Abu Dhabi 285, 3. M-Sport Stobart-Ford 117.
Kategorie SWRC:
1. Hänninen (Fin./Škoda Fabia S2000) 98, 2. Tänak (Est./Ford Fiesta) 80, 3. Prokop 76.
Kategorie WRC Academy:
1. Kaur (Est./Ford Fiesta R2) 92 , ...5. Černý (ČR/Ford Fiesta R2) 33.

Reklama

Související témata: