Hlavní obsah

Láska přinesla titul, Hänninen ale nemá dost

PRAHA

Sto deset let čekala mladoboleslavská automobilka na titul v mistrovství světa v rallye. Žádný z velikánů tuzemské ani zahraniční závodní scény nedokázal pro Škodu vybojovat celkové prvenství. Až finský pilot Juho Hänninen ve Škodě Fabii S2000 při Katalánské rallye zpečetil titul v kategorii SWRC.

Foto: skoda-auto.cz

Juho Hänninen s vozem Škoda Fabia S2000 při belgické Ypres rallye.

Článek

Sázka na rodáka z Punkaharju se českému továrnímu týmu vyplatila. Už po třech letech. Po roce rozkoukávání Fin v loňské sezóně vyhrál pro Škodu titul v seriálu Intercontinental Rallye Challenge (IRC). „Je super být šampiónem,“ culil se tehdy.

Letos jej tým nasadil do mistrovství světa třídy SWRC s nevyřčeným úkolem v podobě titulu. Hänninen sezónu skvěle rozjel. Byl druhý v Mexiku, na Sardinii, vyhrál v Řecku a ve Finsku. Cesta ke zlatu byla vydlážděná. Jenže v Německu havaroval, chyboval i ve Francii. „Před startem ve Španělsku jsem byl pořádně našponovaný. Čekal jsem cestu k titulu jednodušší,“ připustil, když vyhrál poslední díl šampionátu. „Zlatá tečka,“ řehtal se v depu, když ho mechanici zkrápěli šampaňským.

Hodně se mu ulevilo. „Sám jsem se dostal do situace, v níž jsem vůbec být nemusel,“ káral sám sebe za hloupé chyby v předchozích soutěžích. Slavit mohl i s přítelkyní, jíž je Sirrku Rajalaová, moderátorka helsinské stanice Radio Nova.

Vedení týmu chtělo pilotovi vytvořit maximální komfort. I proto udělalo výjimku v nepsaných pravidlech a partnerka některého z jezdců směla na závod. „Doprovázela mě poprvé. Byla důležitá pro moji pohodu,“ lebedil si Hänninen. Právě od seznámení s rusovláskou s velkýma očima před dvanácti měsíci najel Fin na vítěznou vlnu.

A titulem v SWRC nehodlá ukončit letošní sezónu, v níž bral rovněž výhry na Kanárských ostrovech, Ukrajině a Azorské rallye, tedy podnicích šampionátu IRC. Přidal druhé místo ve Skotsku a třetí ve Zlíně. Průběžně je druhý o šest bodů za týmovým parťákem Janem Kopeckým. A zbývá už jen poslední závod na Kypru (3.–5. listopadu). „Záleží na týmu, zda mě nominuje. Ale chtěl bych dva tituly,“ vyhlásil jasný plán nenasytný Hänninen.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.