Hlavní obsah

Semerád byl vyloučen z Britské rallye a přišel o bronz v PWRC

CARDIFF

Jen krátce se český automobilový jezdec Martin Semerád radoval z celkového třetího místa v kategorii produkčních vozů v mistrovství světa. Původně druhý muž PWRC v Britské rallye byl nakonec ze závodu vyloučen, neboť jeho vůz Mitsubishi Lancer neprošel závěrečnou technickou prohlídkou.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Martin Semerád

Článek

Semerád sice v Cardiffu převzal při slavnostním ceremoniálu poháry, ale po pár hodinách měl po radosti. Důvodem vyloučení bylo uložení tlumičů, které neodpovídalo homologaci. Místo trojúhelníkové podložky v horním uložení byla totiž použita podložka kulatá, která byla shledána v rozporu s fotografií v homologačním listu.

"Po poradě jsme rozhodli, že nemá smysl se proti rozhodnutí technických komisařů odvolávat. Víme, jak podobné případy dopadly v minulosti. Na obrázku v homologačním listu je skutečně podložka trojúhelníková. Tak to prostě je," uvedl šéf týmu Josef Semerád v oficiální tiskové zprávě.

Špatná součástka posádce výhodu nepřinesla, což ale nehraje roli. "Díl jsme dostali od renomovaného úpravce soutěžních aut a nikdy jsme bohužel nekontrolovali, jestli je tam správná podložka. Mrzí mě snažení celého týmu a hlavně posádky, která podala perfektní výkon a zajela tak, jak potřebovala, aby se dostala na celkové třetí místo v PWRC. Všechno přišlo vniveč," litoval Semerád.

Martin Semerád tak přišel o patnácté místo v absolutním pořadí a klesl v konečném hodnocení kategorie PWRC na čtvrté místo.

Britská rallye, závěrečný závod MS v automobilových soutěžích (po diskvalifikaci Martina Semeráda):
1. Latvala, Anttila (Fin./Ford Fiesta RS) 3:27:03,5, 2. Östberg, Andersson (Nor., Švéd./Ford Fiesta RS) -3:42,9, 3. H. Solberg, Minorová (Nor., Rak./Ford Fiesta RS) -7:05,1, 4. Meeke, Nagle (Brit., Ir./Mini Cooper) -7:12,3, 5. Wilson, Martin (Brit./Ford Fiesta RS) -8:57,3, 6. Tänak, Sikk (Est/Ford Fiesta RS) -9:27,1, ...21. Prokop, Tománek (ČR/Ford Fiesta RS) -39:43,2, Semerád, Ernst (ČR/Mitsubishi Lancer) diskvalifikováni.
Konečné pořadí MS: 1. Loeb (Fr./Citroën DS3) 222 b., 2. Hirvonen (Fin./Ford Fiesta RS) 214, 3. Ogier (Fr./Citroën DS3) 196, 4. Latvala 172, 5. P. Solberg (Nor./Citroën DS3) 110, 6. Östberg 88, ...19. Prokop 7.
Hodnocení týmů: 1. Citroën Total 403, 2. Ford Abu Dhabi 376, 3. M-Sport Stobart Ford 178.
Kategorie PWRC: 1. Paddon (N. Zél./Subaru Impreza) 104, 2. Flodin (Švéd./Subaru Impreza) 84, 3. Kosciuszko (Pol./Mitsubishi Lancer Evo X) 71, 4. Semerád 51.
WRC academy: 1. Breen (Ir./Ford Fiesta) 111, 2. Kaur (Est./Ford Fiesta) 111, 3. Fisher (Brit./Ford Fiesta) 62, ...7. Černý (ČR/Ford Fiesta) 33.

Reklama

Související témata: