Hlavní obsah

Ogier v Británii završil sezónu MS v rallye devátým vítězstvím, Prokop skončil šestý

Mistr světa Sébastien Ogier z Francie vyhrál závěrečnou rallye sezóny ve Walesu a slavil deváté vítězství v sezóně. Stejně jako v předchozí soutěži ve Španělsku vybojovala double automobilka Volkswagen, protože druhé místo obsadil vítěz předchozích dvou ročníků Fin Jari-Matti Latvala. Třetí místo stačilo Thierrymu Neuvilleovi k udržení celkové druhé příčky, Belgičan tak po sezóně odejde z Fordu k Hyundaii jako vicemistr světa.

Foto: Jon Super, ČTK/AP

Sébastien Ogier se spolujezdcem Julienem Ingrassiou oslavují triumf v Britské rallye.

Článek

Český jezdec Martin Prokop skončil v Britské rallye šestý a celkově obsadil stejně jako před rokem deváté místo. Výsledek ve Walesu je jeho třetím nejlepším v sezóně - pouze v Německu byl čtvrtý a v Itálii pátý. Ziskem 63 bodů si Prokop oproti loňsku polepšil o sedmnáct.

"Jsme pátí v hodnocení týmů a devátí mezi jezdci jen pět bodů za Sebem Loebem. To nezní špatně, ne?" napsal Prokop na facebooku. Zmínku o devítinásobném mistru světa a Ogierovu předchůdci doprovodil smajlíkem, protože Loebovi k zisku 68 bodů stačily v jeho rozlučkové sezóně čtyři starty, z nichž ten úplně poslední v kariéře doma ve Francii nedokončil. Prokop z třinácti dílů seriálu chyběl jen v Austrálii.

Devětadvacetiletý Ogier ovládl sezónu podobným způsobem, jako to před ním předváděl Loeb. Britská rallye skončila jeho čtvrtým triumfem v řadě a šestým z posledních sedmi závodů, celkově má na kontě už 16 vítězství. V poslední rallye sezóny vedl od první rychlostní zkoušky a po 22 erzetách porazil Latvalu o 21 sekund, Neuville ztratil skoro minutu a půl.

Britská rallye, závěrečný podnik MS v automobilových soutěžích:
1. Ogier, Ingrassia (Fr./Volkswagen Polo R) 3:03,36,7
2. Latvala, Anttila (Fin./Volkswagen Polo R) -21,8
3. Neuville, Gilsoul (Belg./Ford Fiesta RS) -1:24,5
4. Östberg, Andersson (Nor., Švéd./Ford Fiesta RS) -1:48,2
5. Mikkelsen, Markkula (Nor., Fin./Volkswagen Polo R) -2:03,4
6. Prokop, Ernst (ČR/Ford Fiesta RS) -7:37,5.
Konečné pořadí MS (po 13 závodech):
1. Ogier 290 b.
2. Neuville 176
3. Latvala 162
4. Hirvonen (Fin./Citroën DS3) 126
5. Sordo (Šp./Citroën DS3) 123
6. Östberg 102,
...9. Prokop 63.
Konečné pořadí týmů:
2. Citroën Total I 280
3. M-Sport Ford I 190
4. M-Sport Ford II 184
5. Jipocar 65
6. Citroën Total II 63

1. Volkswagen 1 425

Reklama