Hlavní obsah

Na Rallye Dakar se představí devět českých posádek

Paříž

Český motorsport bude mít devítinásobné zastoupení na nadcházející Rallye Dakar. V neděli 5. ledna by se na start v argentinském Rosariu měli postavit motocyklisté David Pabiška a Jan Veselý, s buggy pojede Josef Macháček a s kamióny Martin Kolomý, Aleš Loprais, Jaroslav Valtr, Tomáš Vrátný, Jan Tománek a Vlastimil Vildman.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Z Frenštátu pod Radhoštěm odjela v úterý do francouzského přístavu Le Havre kolona vozidel Loprais Tatra Teamu. Na snímku Aleš Loprais (vpravo) a jeho strýc Karel Loprais (vlevo) se svými fanoušky.

Článek

Čeští zástupci budou ještě v dalších dvou posádkách kamiónů tatra, které jsou součástí takzvaného Bonver Dakar projektu. V tatře s Kazachem Arturem Ardavičiusem pojede Radim Kaplánek, s Robertem Szustkowskim z Polska bude spolupracovat Filip Škrobánek.

Kompletní startovní listinu 36. ročníku dakarské rallye, která se pošesté pojede v Jižní Americe, představili pořadatelé ve středu večer v Paříži. Od čtvrtka totiž startující čekají technické přejímky v Le Havru a následné naloďování techniky a její převoz do Argentiny.

"Letošní trasa je pro soutěžící výzvou. Pojedeme i přes Bolívii, zemi, která je geografickým i kulturním středem kontinentu. Dakar také pokoří svůj výškový rekord, což je i symbolické," uvedl ředitel rallye Etienne Lavigne s ohledem na start v Rosariu, rodišti marxistického revolucionáře a vůdce kubánských gueril Che Guevary. "Jeden z jeho výroků byl: Buďme realističtí, požádejme o nemožné," řekl Lavigne.

České posádky:
Motocykly:
David Pabiška (KTM), Jan Veselý (Yamaha).
Automobily:
Josef Macháček, Vlastimil Tošenovský (Buggy MD Optimus).
Kamióny:
Martin Kolomý, David Kilián, René Kilián (Tatra); Aleš Loprais, Radim Pustějovský, Serge Bruynkens (Tatra); Jaroslav Valtr, Josef Kalina, Jakub First (Liaz); Tomáš Vrátný, Milan Holáň, Jaroslav Miškolci (Tatra); Jan Tománek, Michael Kašpárek, Tomáš Kašpárek (Tatra); Vlastimil Vildman, Martin Macík, Michael Mrkva (Liaz).

Reklama

Související témata: