Hlavní obsah

Baumschlager vyhrál i druhou soutěž rallyeového šampionátu

Také druhý díl mezinárodního mistrovství České republiky v automobilových soutěžích vyhrál rakouský jezdec Raimund Baumschlager. Po lednové Jänner rallye na rakouských silnicích v neděli slavil s vozem Mitsubishi triumf v Rallye Šumava. Obě soutěže dohromady tvořily takzvaný Zimní pohár a Baumschlager si za celkový triumf v něm vysloužil prémii 25 tisíc eur.

Článek

Jeho největším soupeřem byl v okolí Klatov opět krajan Achim Mörtl se subaru, který ale nakonec za vítězem zaostal skoro o minutu. Z českých pilotů zvládl 19 rychlostních zkoušek nejlépe Karel Trojan s mitsubishi, který je také nejlepším domácím jezdcem v hodnocení šampionátu. Pořadí vévodí Mörtl, Baumschlagerovy výsledky se do celkového hodnocení nezapočítávají, protože startuje s vozem skupiny A8.

Baumschlager se ujal vedení po osmém testu, v němž v sobotu havaroval průběžný lídr Štěpán Vojtěch. Obhájce druhého místa a nejlepší z Čechů při Jänner rallye vedl od páteční supererzety. Měl až půlminutový náskok, ale těsně po polovině sobotního programu pro něj soutěž skončila. Baumschlager převzal bezpečné vedení a jeho pozicí otřásla od té doby už jen předposlední sobotní erzeta, v níž na Mörtla s Trojanem ztratil přes půl minuty. Odpověděl na to však dalším dílčím vítězstvím a před závěrečným dnem vedl o 11 sekund.

Hřeby byly zakázány

Na začátku poslední etapy pořadatelé zakázali kvůli minimu ledu a sněhu na trati používat pneumatiky s hroty. Rakušan se pak přetahoval o nejlepší časy na jednotlivých testech s úřadujícím českým mistrem Václavem Pechem, který skončil v absolutním pořadí šestý. Pechovi, jenž Jänner rallye nedokončil, fungovaly mnohem lépe než ve druhé etapě diferenciály jeho mitsubishi a v závěrečném měřeném testu ještě útočil na pátého Miroslava Jandíka.

Pechovi se podařilo v šesti erzetách posledního dne stáhnout několik sekund z Baumschlagerova více než tříminutového náskoku, Rakušanovi největší soupeři ale zaostávali a například na Mörtla dnes najel vítěz skoro 50 sekund, na Trojana téměř třicet.

"Myslím, že jsem měl v průběhu celé rallye hodně štěstí. Na tratích rychlostních zkoušek se často objevovala kombinace ledu, sněhu a asfaltu a v takových podmínkách nebyla snadná volba pneumatik. Na rozdíl od mých soupeřů jsem se však vždy trefil do správné směsi," řekl Baumschlager spolupracovníkovi ČTK. Dodal, že jeho další účast v českých soutěžích je nejistá kvůli vytížení týmu Red Bull Škoda, se kterým startuje v mistrovství světa. "Rád bych se tu ale ještě letos objevil," dodal.

Výsledky:
1. Baumschlager, Ettel (Rak./Mitsubishi Lancer Evo VIII) 2:24:55,3, 2. Mörtl, Schwarz (Rak./Subaru Impreza Sti) -57,7, 3. Trojan, Říhák (Mitsubishi Lancer Evo VII) -1:44,2, 4. Gassner, Tanhäuserová (Něm./Mitsubishi Lancer Evo VII) -2:47,5, 5. Jandík, Chrastecký (Mitsubishi Lancer Evo VII) -2:58,8, 6. Pech, Uhel (Mitsubishi Lancer EVO VIII) -3:01,8.
Průběžné pořadí MMČR:
1. Mörtl 60, 2. Gassner 43, 3. Trojan 32, 4. Štajf (Subaru Impreza Sti) 28, 5. Cais (Mitsubishi Lancer Evo VII) 25, 6. Jandík 15.
Zimní pohár - konečné pořadí:
1. Baumschlager 80, 2. Mörtl 56, 3. Gassner 51, 4. Trojan 37, 5. Cais 33, 6. Štajf 31.

Reklama

Související témata: