Hlavní obsah

Kolomý vyhrál dakarský test ve Španělsku, Prokop byl druhý

Zaragoza

Martin Kolomý s kamionem Tatra ovládl závod Baja Aragón ve Španělsku, který byl součástí Světového poháru v cross country rallye. Pravidelný účastník dakarské rallye v dnešní závěrečné etapě předstihl týmového kolegu z Buggyry Martina Prokopa, který se poprvé v kariéře představil za volantem kamionu. Po technických problémech hned v úvodu skončil čtvrtý Martin Macík.

Foto: BUGGYRA/Martin Hůle

Martin Kolomý na trati Rallye Dakar.

Článek

Češi chystající se na lednovou legendární soutěž v Jižní Americe se představili i v kategorii osobních automobilů. Petr Hozák skončil s hummerem desátý, Tomáš Ouředníček s fordem byl jedenáctý. Z vítězství se radoval Katařan Násir Al-Attíja před Carlosem Sainzem ze Španělska, třetí byl ve hvězdné konkurenci Mikko Hirvonen z Finska.

"Najeli jsme spoustu kilometrů a ještě k tomu s úspěšným koncem. Technika držela, tým fungoval na jedničku. Věřím, že takto budeme pokračovat i v následujících podnicích světového šampionátu cross-country soutěží," pochvaloval si Kolomý, kterému k dnešnímu posunu do čela pomohly i Prokopovy technické problémy. Jeho kamionu totiž přestal fungovat pohon přední nápravy. O den dříve se však Prokop do čela posunul i díky defektu Kolomého.

"Asi jsem si to představoval jednodušeji, ale ten začátek, to bylo šílené. Auto je hodně velké a tady je to zase hodně úzké a technické. Nevěděl jsem, co s tím mám dělat. Byla to pěkná divočina," řekl Prokop ke svému prvnímu ostrému startu s kamionem.

"Samozřejmě, že jsem chtěl dojet první a udržet Martina co nejdéle za sebou. Docela se to i dařilo a věřil jsem si. Bohužel asi v polovině speciály nám odešel náhon přední nápravy a jen se zadkem se jelo podstatně hůře, takže jsme Martina pustili a soustředili se na to, abychom dojeli a získali double, což je parádní výsledek," dodal Prokop, který na Dakaru pojede opět s osobním automobilem.

Nakonec vcelku spokojený byl i Macík, jenž poprvé otestoval nový kamion Liaz. "Frantu jsme otestovali, jak se sluší a patří, postihlo ho pouze pár dětských nemocí, které naši mechanici bez větších problémů vyléčili. Teď celý tým čeká přes dva tisíce kilometrů dlouhá cesta domů, kde budou probíhat další testy," řekl Macík, který v etapách sbíral druhá místa.

Reklama

Související témata: