Hlavní obsah

Utahaný Pech se cíle Barum rallye nedočkal. Rozčílili ho i diváci

Zlín

Mrzuté vzpomínky bude mít na letošní Barum rallye sedminásobný český šampión v automobilových soutěžích Václav Pech. Při soutěži v okolí Zlína musel na start s číslem devadesát jedna, což rodáka z Plzně pilotujícího Porsche 997 GT3 vyhnalo nezvykle do druhé poloviny startovního pole.

Foto: Zdeněk Sluka

Václav Pech se tentokrát po Barum rallye neusmíval.

Článek

„Nebyl s tím problém," krčil rameny Pech, jehož vozidlo nemá platnou homologaci pro soutěže ME, kam Barum rallye spadá. Proto vyfasoval tak vysoké číslo a startoval jako první z bodujících jen do domácího šampionátu. „Ale kdybych jel v první desítce, rychlejší bych nebyl," přiznával.

Na uzoučkých silničkách s rozbitým asfaltem, kde nejrychlejší vozy dosahovaly na vybraných rychlostních zkouškách i průměru 122 kilometrů v hodině, měl Pech problém robustní auto vůbec udržet na cestě. „Lesní silnice jsou při téhle soutěži rozbité, co pamatuju. Problémy mají klasická závodní auta. My jsme se na některých místech nevešli do stopy, byli mimo cestu a pořád jsme hrabali. Nemohl jsem plyn podržet, naopak bylo třeba jet výrazně pomaleji. V rámci auta jsem jel na hraně, ale pochopitelně jsem věděl, že jde letět víc," posteskl si Pech, jenž v minulosti pilotoval kupříkladu Focus WRC, Mitsubishi či Mini Cooper S2000.

V děsivém vedru byl už po polovině prvního dne notně fyzicky zničený. „Musel jsem hodně pracovat s volantem, abych auto udržel na cestě. Zadek nám pořád utíkal," vykládal v připomínce faktu, že vůz má poháněnou zadní nápravu.

Aby neměl starostí málo, ještě jej zlobili diváci. Zatímco při průjezdech prvních vozů jsou fanoušci disciplinovaní, s přibývajícími vozy kázeň klesá, což závodník poznal. „Stáli jako dobytek, hodně blbě. A našli se pitomci, zejména ve vestách z řad fotografů a kameramanů, kteří si myslí, že jsou nesmrtelní," lamentoval Pech, pro něhož soutěž končila předčasně po desáté zkoušce kvůli problému s převodovkou. Soutěž opustil z průběžné osmé pozice.

Reklama

Související témata: