Hlavní obsah

Silvestr se na Dakaru slaví hned dvakrát, ale jen symbolicky

Asunción

Už jen hodiny zbývají do pondělního startu dalšího ročníku Rallye Dakar. Kompletní tým Big Shock Racing je již v paraguayské metropoli Asunción. Za sebou má 1200 km dlouhý přesun z Buenos Aires. Závodní speciály přečkaly plavbu z Evropy bez závad a mechanici nyní připravují kamión a motocykl k přejímkám. Silvestra Martin Macík a spol. slaví tradičně po pár hodinách dvakrát – podle českého i paraguayského času.

Martin Macík se rozpovídal o DakaruVideo: Sport.cz

 
Článek

Tým má za sebou první přesun po jihoamerickém kontinentu. Po vyzvednutí techniky v přístavu Buenos Aires museli totiž Martin Macík s Lukášem Kvapilem urazit bezmála 1200 kilometrů napříč venkovskými oblastmi Argentiny.

„Cesta to byla opravdu dlouhá. Původně jsme ji plánovali na jeden den. Nakonec to byly dny dva," popisuje první neoficiální etapu Martin Macík v tiskové zprávě. „Několikrát nás totiž zastihl silný déšť. Na první pohled je vidět, kolik je v krajině vody. Na hodně místech jsou řeky vylité z koryt," vysvětluje zdržení a dodává, že si mohl alespoň otestovat svého Frantu za provozu a prověřit, zda všechno funguje, jak má. „Na horko jsem byl připravený, ale relativně vysoká vlhkost je nepříjemná," popisuje své první dojmy z jihoamerického kontinentu motocyklový závodník Lukáš Kvapil.

Kontrola všech šroubků i finančního krytí

Zatímco jezdci relaxují po náročném přesunu do Jižní Ameriky a následně do Asunciónu, mechanici mají plné ruce práce. Poslední dva dny letošního roku totiž všechny posádky Rallye Dakar věnují finálním přípravám na přejímky techniky. „Ve skutečnosti jde o to, že se každý stroj musí do šroubku projít, zda není něco povoleného, a ujistit se, že skutečný stav souhlasí s tím deklarovaným," popisuje náročnou proceduru mechanik Michal Mrkva.

Přejímka se skládá ze dvou částí - administrativní a technické. Zahrnuje jak kontrolu všech dokladů, dokumentů, ale i finančního krytí nebo třeba školení a přezkoušení v ovládání nové GPS navigace. „Během technické části zkontrolují komisaři celé auto, zaplombují vyvěšovací lana, turbo a prověří homologaci," popisuje náplň silvestrovského odpoledne Martin Macík starší, šéf Big Shock Racing.

Oslavy konce roku jsou na Dakaru decentní. „Většinou zůstáváme u techniky, do centra města nechodíme, nechceme totiž nic riskovat," říká Macík a dodává, že podobný scénář oslav zažívá pravidelně posledních pět let. „Připijeme si i s členy ostatních týmů, ale pouze symbolicky. My držíme ještě jednu tradici, a to, že slavíme Silvestra dvakrát. Podle českého i místního času, abychom si vzpomněli na ty, kteří nás čekají doma."

Rallye Dakar 2017 začíná v pondělí v paraguayském Asunciónu.

Reklama

Související témata: