Hlavní obsah

Rallye Dakar je čím dál tvrdší. Kolomý točil volantem, až serval pásy

Pořádné dardy hned na úvod přichystali organizátoři letošní Rallye Dakar na soutěžící. Středeční třetí etapa zavedla závodníky do závratných výšek v Andách a zejména motorkáři po padesátistupňových vedrech trpěli v bouřkách a ve sněhu. Blízko návratu do vedení v kategorii kamiónů byl Martin Kolomý, překročení rychlosti na předepsané „padesátce" jej ale stálo cenné minuty a pilot týmu Buggyra je druhý se ztrátou necelých čtyř minut na Rusa Nikolajeva.

Třetí etapa Rallye DakarVideo: Buggyra media

 
Článek

„Výsledek je dobrý, ale od první půlky nám nešla spojka, takže jsem se s tím hodně trápil. V těch těžkých pasážích jsem jednou tak kroutil volantem, že jsem si vypl pásy a vyletěl z nich. Musíme tedy udělat pár změn, opravit to a pojedeme bojovat dál," vyprávěl v cíli Kolomý.

Až po dojetí etapy se nejlépe umístěný český účastník Dakaru dozvěděl o útrapách Slováka Ivana Jakeše, kterého v horách zasáhl blesk. „Moc mě mrzí, že je Ivan v nemocnici, jsme dlouholetí kamarádi. Když jsem začínal na Dakaru, tak jsme byli spolu v jednom týmu. Nahoře bohužel opravdu pršelo, padal sníh, tak je možné, že se taková věc stala," líčil. Slovenský tvrďák se ovšem po ošetření vrátil do bivaku a pokračuje v soutěži.

Lopraise zradilo servo

Etapu měl dobře rozjetou také Aleš Loprais, až do posledního mezičasu figuroval na pátém místě se ztrátou čtyř minut. Do cíle však dojel jako patnáctý. „Nádherná etapa, mně se to moc líbilo. Bohužel 20 kilometrů před cílem nám prdla servo pumpa, takže jsme stáli a měnili ji. Ztráta je veliká, ale je to pořád začátek, tak se na nás snad usměje štěstí a nebudou se nám dít takovéto patálie," uvedl v cíli pilot z Frenštátu pod Radhoštěm, jemuž dál patří průběžná jedenáctá příčka se ztrátou třiceti minut na vedoucího Rusa.

Na nástrahy trati doplatil i jeden z hlavních favoritů kategorie automobilů Násir Attíja. Dvojnásobný vítěz soutěže utrhl během středečního úseku přes argentinské hory kolo a do čtvrtečního startu nestihl poškození vozu opravit. Na své triumfy z let 2015 a 2011 tak zkušený katarský jezdec nenaváže.

"Je po všem. Špatný den," řekl pro web Dakaru šestačtyřicetiletý jezdec a litoval své chyby. S vozem Toyota Hilux vletěl do díry na metě 414 kilometrů a v cíli se propadl na 25. místo. Po první čtvrtině slavné rallye ztrácel na vedoucího Francouze Sébastiena Loeba už přes dvě hodiny.

V soutěži skončil také loňský vítěz kategorie motocyklů Toby Price z Austrálie. Ten ovládl druhou etapu a i v dnešní čtvrté mířil za prvenstvím, ale krátce před cílem měřeného úseku měl nehodu a zlomil si stehenní kost.

Čtvrtá etapa zavede účastníky soutěže z argentinského San Salvadoru do bolivijského Tupiza. zavede účastníky Dakaru z Argentiny do Bolívie. Jezdce čeká trať v délce 521 km, z toho víc než 400 km měřených. Hlavním tahákem čtvrtého dne rallye budou duny.

Reklama