Hlavní obsah

Lano, lano! Loprais zůstal v solisku, pomohl mu až parťák

Praha

Zpropadené solisko. Aleš Loprais absolvoval první část maratónské dvojetapy na Rallye Dakar bez technických problémů, zdržení se ale nevyhnul. Při přejezdu jednoho z rašelinišť totiž se svou tatrou zapadl a pomoci se dočkal až od projíždějícího týmového parťáka Martina Kolomého.

Loprais zapadl do soliskaVideo: Buggyra media

 
Článek

Čekání na vyproštění trvalo skoro dvacet minut, Loprais si ale nakonec v průběžném pořadí přesto o jedno místo polepšil a figuruje na třináctém místě se ztrátou 2:23 hod. na vedoucího Rusa Sotnikova.

„Neměli jsme žádnou technickou závadu, to je pozitivní. Udělal jsem ale menší chybu při přejezdu jednoho rašeliniště, kde jsem zapadnul. Naštěstí to dobře dopadlo, protože nás Martin vytáhnul. Nějakých deset, patnáct minut jsme tam ztratili. Pomalu ale získávám důvěru a je to lepší než se zaseknutým volantem," vzkázal v tiskové zprávě průběžně třináctý Loprais.

Z prekérní situace mu přitom pomohl až Kolomý, dřív projíždějící kamióny se jen mihly kolem. „Byla to hodně rychlá a rozbitá etapa, to naší technice vyhovuje. Trochu jsme se jen zdrželi, když jsme vytahovali zakopaného kolegu," doplňoval Kolomý.

Posádky při maratónské etapě nemohly spoléhat na luxus servisu v bivaku a případné opravy musely zvládnout během zastávky vlastními silami. „Uděláme jen základní servis. Zkontrolujeme pneumatiky, promažeme auto, utáhneme nějaké komponenty, a to je tak vše. Tady toho stejně více nezvládneme," přiblížil Kolomý.

Dakarskou rallye v polovině ovlivňuje počasí, po sobotní zrušené šesté etapě byla zkrácena pondělní sedmá a i dnešní díl se nepojede podle původního itineráře.

Reklama