Hlavní obsah

Vášeň pro extrém. Legenda Dakaru o roli ředitele i možném návratu do Afriky

Praha

Slavné Rallye Dakar šéfuje s puncem legendy. Španěl Marc Coma ozdobil svou aktivní kariéru pěti triumfy ve slavné dálkové soutěži v prestižní kategorii motocyklů a na nejtěžší rallye světa plní už dva roky roli sportovního ředitele. Jak se sžil se svou novou funkcí? A neláká ho návrat? O tom mluvil čtyřicetiletý dobrodruh tělem i duší v rozhovoru pro Sport.cz.

Foto: Profimedia.cz

Marc Coma

Článek

Marc Coma a Dakar

Blíží se jubilejní 40. ročník Dakaru, desátý v Jižní Americe. Jaký bude?

S ohledem na kulaté výročí to bude hodně speciální ročník. Po pěti letech se vracíme do Peru, přejedeme Bolívii a poté zamíříme do Argentiny. Cíl bude tentokrát v Córdobě, která je pro motorismus zaslíbeným místem.

Jak se změnila trasa proti letošnímu ročníku?

Vždy se snažíme trasu vylepšit. Chtěli jsme udělat zajímavý hlavně první týden, a to se myslím povedlo. Bude to hodně drsné, protože budeme v Peru a to znamená písek, duny a náročné podmínky. Víme ale, že účastníci přesně tohle vyžadují. V Bolívii zase závodníky překvapí vysoká nadmořská výška. A v Argentině bude opět hodně velké vedro.

Bylo náročné tvořit trasu po letošním ročníku, který hrubě ovlivnilo počasí?

Letošní Dakar byl povedený, vrátil se opět velký význam navigace a určitě jsme zažili mnoho skvělých sportovních momentů. Na druhou stranu musím upřímně přiznat, že nám počasí škrtalo v plánech, dvě etapy jsme museli zrušit. Pro spoustu situací můžete mít plán B a C, ale proti masivním srážkám na velké rozloze toho mnoho neuděláte. V tomhle ohledu ale nejsme jediní, počasí si v nedávné době pohrálo s mnoha akcemi. Vzpomeňte si na Velkou cenu F1 v Šanghaji.

Letos se opět objevily spekulace o možném návratu do Afriky, kde se soutěž jezdila od roku 1979 až do 30. ročníku, který byl kvůli bezpečnostním hrozbám v roce 2008 zrušen. Jaká je tedy budoucnost rallye?

Tyhle informace se vynořují neustále a já na ně mám pořád stejnou odpověď. V Jižní Americe jsou stále místa, která můžeme objevit. Teď se vracíme do Peru, předtím jsme měli premiéru v Paraguayi. V Africe aktuálně není sociální, ani politická situace, aby se tam Dakar vrátil.

Vy jste se se slavnou soutěží rozloučil trochu nečekaně v roce 2015. Uměl byste si představit návrat?

Určitě ne na motorce. V autě...? Kdo ví, nikdy nevíte. Posun za volant je svým způsobem přirozený. Ale momentálně se pohybuji v roli organizátora, takže nad návratem k závodění nepřemýšlím.

Jak se ve vás pere závodní a ředitelský svět?

Soutěžní úspěchy jsou úžasné, plné emocí. Nicméně jsem realista, na vrcholné úrovni nemůžete závodit celý život. Dakar je pro mě ale celý život, takže mi moje nová role přesně sedí.

Která z těch rolí je těžší?

Oboje je hodně náročné. Jako závodník dlouhodobě hodně riskujete, jedete na hranici vlastních možností. Jako organizátor máte zase obrovskou odpovědnost za lidi, kteří se na trati pohybují. Třeba loni jsme měli v bivaku 2800 lidí, k tomu připočtěte 600 lidí z organizace...

Co dělá účastníka Dakaru šampiónem?

Naprostá rovnováha mnoha vlastností. Psychických i fyzických. Dva týdny se pohybujete v extrémních podmínkách a musíte být nesmírně silní. Po všech stránkách.

Marc Coma
Narozen: 7. října 1976, Avia (Španělsko)
Úspěchy: vítěz Rallye Dakar 2006, 2009, 2011, 2014, 2015 v kategorii motocyklů, šestinásobný mistr světa v dálkových soutěžích

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články