Hlavní obsah

Už dva a půl roku nenašel přemožitele. Teď sní o zisku titulu doma pod komínem

Praha

Pátý titul českého šampióna může během nadcházejícího víkendu získat Jan Kopecký, pilot Škody Fabie R5. Pokud bude dominovat zkouškám v okolí Mladé Boleslavi a Liberce při Bohemia rallye, oslaví třetí korunovaci v řadě v sídle továrního týmu Škoda Motorsport, jehož barvy hájí.

Foto: skoda-auto.com

Jan Kopecký se Škodou Fabia R5 bude o víkendu usilovat o triumf při Bohemia Rallye.

Článek
Fotogalerie

„Bylo by krásné slavit titul v Mladé Boleslavi. Závodíme prakticky doma pod komínem. Prvenství v sídle týmu a vedení celé továrny by představovalo parádní odměnu pro všechny," přemítá pětatřicetiletý závodník.

„Případný triumf by mi navíc uvolnil ruce před srpnovou Barum rallye. Pokud ve Zlíně pojedou stejně kvalitní soupeři jako v minulém roce, mohl bych se do boje pustit naplno od první rychlostní zkoušky. Před rokem jsem cítil, jak mě povinnost dojet etapu kvůli titulu svazuje," vzpomíná borec, jenž se kromě čtyř domácích absolutních prvenství pyšní vítězstvím v Asijskopacifickém mistrovství (2014) a zejména titulem mistra Evropy (2013).

Při domácích závodech nenašel přemožitele už dva a půl roku. V letošní sezóně vyhrál Valašskou i Šumavskou rallye, následně dominoval v Českém Krumlově a v Hustopečích. Právě tam nebral maximum bodů, když v druhé etapě byl druhý nejrychlejší. „Protože jsem v neděli dostal penalizaci za posunutí retardéru. Fakt mě to štvalo," posteskne si i s odstupem týdnů na prohru o 4,9 vteřiny.

Povinnost vítězit Kopeckého maximálně motivuje. „Snažím se pokaždé odvést špičkový výkon. První den jedu na maximum, se snahu minimalizovat riziko, abych si vybudoval náskok a druhý den to bylo pro nás snadnější. Pokaždé jdu na start s vědomím, že musím vyhrát. Máme pochopitelně jiný rozpočet, než soukromé týmy. A kdybych prohrál, pro mnoho lidí bych byl za blbce," krčí rameny závodník pocházející z Opočna.

Během sezóny nastoupil s navigátorem Pavlem Dreslerem i do třech soutěží mistrovství světa. V Monte Carlu dojel v kategorii WRC2 druhý, při soutěži na Korsice sedmý a na Sardinii dominoval.

„Mám myšlenky spojené se světem. Moc mě to láká a myslím, že naše výsledky na mezinárodní scéně nejsou špatné. Ale plně respektuji, že závodím v Česku. Ne každý má šanci jako já. Chceme se doma ukázat v nejlepším možném světle. Pro někoho to může být obehraná písnička, ale takový přístup tovární jezdec musí mít. Doma bych měl být s podporou, jakou poskytuje Škoda, nepřemožitelný," uvědomuje si Kopecký.

Věří, že kromě domácích startů na Bohemia rallye a v srpnu při Barum rallye dostane příležitost ukázat umění minimálně v jednom podniku mistrovství světa. „Byli jsme v Německu dva dny testovat. Jeden den ve vinicích, následně ve vojenském prostoru. Jestli ale odstartujeme, to je věc druhá. Moje přání je představit se také ve Španělsku, kde jsme rychlí. A složit reparát v Anglii za loňskou nevydařenou druhou etapu," přemítá Kopecký před letošní pátou bitvou o domácí nepřemožitelnost.

Reklama

Související témata: