Hlavní obsah

Trať Barum rallye se kvůli moru prasat zkrátí až o 10 kilometrů

Zlín

Trať rychlostních zkoušek letošní Barum Czech rallye Zlín zkrátí pořadatelé o šest až deset kilometrů. Z podstatné části se tak vyhnou ohnisku nákazy africkým morem prasat (AMP) na Zlínsku. Dnes to novinářům upřesnil ředitel motoristického podniku Miloslav Regner.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Ilustrační foto.

Článek

Ke zkrácení dojde v případě rychlostní zkoušky Březová. "S kilometry půjdeme o tři, čtyři, možná pět níž. Erzeta se jede dvakrát," uvedl Regner.

Piloti podle něj pojedou dva okruhy v prostoru slušovické dostihové dráhy. Do Hvozdné, kam zajížděli v předchozích letech, se kvůli nákaze AMP tentokrát nedostanou, stejně jako diváci. Ti k erzetě budou moci přijet pouze po čtyřproudé cestě ze směru od Lípy. Silnice mezi Hvozdnou a Slušovicemi, Hvozdnou a Veselou a také příjezd ve směru od Hrobic zůstanou podle Regnera uzavřeny.

Zkrácení sportovní hodnotu nesebere

Organizátoři 47. ročníku tak alespoň částečně vyjdou vstříc požadavku Českomoravské myslivecké jednoty, která je minulý týden vyzvala ke zrušení, nebo alespoň přesunutí závodu. "Omezení pěti až deseti kilometrů vůbec nesebere Barumce sportovní hodnotu. Pořád je na ní spousta krásných a těžkých rychlostních zkoušek," řekl jeden z předních českých jezdců Tomáš Kostka, který se soutěže pravidelně účastní.

Podle původních plánů měly rychlostní zkoušky měřit letos necelých 215 kilometrů. Limit, který organizátoři podniku zařazeného do evropského šampionátu musejí splnit, je minimálně 200 km. "I po zkrácení RZ Březová se do něj vejdeme. Pokud by kvůli africkému moru prasat nastala jiná situace, budeme na ni muset reagovat," řekl Regner.

Barum Czech rallye každoročně přiláká přes 200.000 diváků. Loni soutěž již popáté vyhrál tovární jezdec Škody Jan Kopecký, na stupních vítězů jej doplnili Tomáš Kostka a Jan Černý.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.