Hlavní obsah

Kopecký ve Zlíně ovládl v těsné bitvě šest zkoušek, ale nepodléhá euforii: Nemáme nic jistého

Zlín

O třetí vítězství v řadě bojuje Jan Kopecký se Škodou Fabia R5 na Barum rallye Zlín, která odstartovala v pátek a vítěz bude korunován v neděli odpoledne. Již jistý český šampión ovládl v dosavadním průběhu šest měřených zkoušek z devíti. A je na nejlepší cestě prodloužit dominanci v závodech na domácích tratích, kde nenašel od začátku roku 2015 přemožitele.

Foto: Josef Omelka, ČTK

Jan Kopecký, Pavel Dresler během rychlostní zkoušky Biskupice na 47. ročníku Barum rallye Zlín.

Článek

„Byl to hodně dlouhý a náročný den po extrémně krátké noci," připomínal Kopecký, že po noční rychlostní zkoušce odehrávající se v ulicích Zlína, kterou ovládl, se elitní jezdci dostali do postele až dvě hodiny po půlnoci.

A ráno vstávali před sedmou s vidinou osmi rychlostních zkoušek. „Myslím, že všichni už byli v sobotu unavení a těšili se do postele," komentoval tuhé bitvy o vteřiny Kopecký.

Souboj o prvenství v nejprestižnější domácí soutěži se smrsknul právě mezi Kopeckého a Ruse Lukjaňuka pilotujícího Ford Fiesta R5. „Na vybraných zkouškách se nám někteří kluci přiblížili, nicméně na dalších ztráceli. Já jsem však očekával, že Lukjaňuk bude klást tuhý odpor. Už minulý rok ve Zlíně ukázal, jak je rychlý. Jel tehdy skvěle. A letos na svůj výkon navázal," říkal Kopecký.

Do nedělní etapy vstoupí s náskokem 16,6 vteřiny. Ovšem bitvu o vítězství zdaleka nepovažuje za rozhodnutou. „Lukjaňuk sice říkal, že už nemá šanci mě dostihnout, ale podle mého jen blafuje. V neděli jsou na programu hodně náročné a dlouhé zkoušky," promítal si program závěrečného dne soutěže Kopecký.

„Nic není jistého. Všechno je otevřené, protože minulý rok Lukjaňuk na nedělních zkouškách při druhých průjezdech extrémně letěl. Pokud člověk udělá defekt pneumatiky, ztratí minutu a půl, což ho připraví o více než jednu pozici," zůstal ve střehu Kopecký, když mířil za odpočinkem.

Barum rallye Zlín, závod seriálu ME a mistrovství České republiky v automobilových soutěžích - po 1. etapě:
1. Kopecký, Dresler (Škoda Fabia R5) 1:04:07,6
2. Lukjaňuk, Arnautov (Rus./Ford Fiesta R5) -16,6
3. Pech, Uhel (Ford Fiesta R5) -47,5
4. Griebel, Kopczyk (Něm./Škoda Fabia R5) -1:09,7
5. Kresta, Starý (Škoda Fabia R5) -1:13,0
6. T. Kostka, Kučera (Škoda Fabia R5) -1:14,5
7. J. Černý, Černohorský (Škoda Fabia R5) -1:20,8
8. Kajetanowicz, Baran (Pol./Ford Fiesta R5) -1:21,2

Reklama

Související témata: