Hlavní obsah

Loprais vstoupil do Dakaru etapovým triumfem, Prokop porazil legendy

Lima
Aktualizováno

Aleš Loprais s kamiónem Tatra vyhrál sobotní první etapu jubilejního 40. ročníku Rallye Dakar. Druhého Martina van den Brinka z Nizozemska, v jehož posádce je i mechanik Daniel Kozlovský, porazil o 22 sekund. V cíli měřeného testu je však zatím jen osmnáct kamiónů.

Foto: Sport.cz

Aleš Loprais s kamiónem Tatra zvítězil v první etapě Rallye Dakar 2018.

Článek
Fotogalerie

Tým TATRA Buggyra Racing na Dakaru 2018

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Představení Lopraisovy Tatry před Rallye Dakar 2018

Kamióny se na trať vydaly až jako poslední a podle předběžných výsledků začal nejrychleji Loprais. Jen sedm sekund za Van den Brinkem dojel obhájce prvenství Eduard Nikolajev z Ruska.

„Máme samozřejmě radost, každé vítězství se na Dakaru počítá. Zůstáváme ale nohama na zemi a koncentrujeme se na další dny. Dakar je extrémně náročný a hlavně dlouhý závod. Cíl je daleko a tam míříme," uvedl Loprais, který byl loni sedmý.

Martin Kolomý zatím figuruje na devátém místě. Start do etapy se mu sice vyvedl, při přejezdu jedné z dun ale zapadl.

„Hned na úvod to byla krásná etapa, nádherné skoky, akorát jednou se nám to vymstilo tak, že jsme skočili a trochu se zahrabali. Něco jsme tam ztratili, ale je teprve začátek závodu. Doufám, že takto krásné etapy, které mi vyhovují, budou pokračovat a my budeme mít možnost malou ztrátu dohnat," hodnotil Kolomý. „Jsem strašně rád, že Tatra fungovala naprosto bez problémů a snad to tak vydrží co nejdéle, nejlépe až do cíle," dodal.

Martin Macík mladší je v kamiónech patnáctý.

Jel jsem jako babka, zlobil se Peterhansel

Martin Prokop vstoupil do závodu 10. místem v kategorii automobilů. Na 31 kilometrech měřeného testu ztratil dvě minuty a čtyři sekundy na nejrychlejšího Násira Attíju z Kataru. Za sebou přitom jihlavský závodník nechal celou řadu zvučných jmen.

Hodně nespokojený byl v Limě Stéphaně Peterhansel, který v kategorii automobilů útočí na vítězný hattrick. Majitel celkem třinácti celkových triumfů napříč kategoriemi se dnes nevešel do desítky a na nejrychlejšího Attíju ztratil na 11. místě přes dvě minuty. „Necítil jsem se dobře, jel jsem jako babka," lamentoval 52letý Francouz, jehož výpadek byl prvním překvapením letošního ročníku slavné soutěže.

Nad výsledkem kategorie automobilů v první etapě ovšem krčily rameny i další legendy motorsportu. Cyril Despres byl 15. Carlos Sainz 16. a Sébastien Loeb až šestadvacátý.

Macháček bojoval s pískem i vosou

Mezi motocyklisty byl z Čechů nejrychlejší Ondřej Klymčiw, který v zatím neoficiálních výsledcích figuruje na 32. místě. První je obhájce prvenství Sam Sunderland z Velké Británie.

„Jelo se mi super, byla to taková rozehřívačka. Bylo tam ale pár zrádných míst. V neděli pojedeme za auty, trať bude hodně rozbitá, takže bude potřeba se hodně koncentrovat a začít pořádně mačkat. Dnes se dalo na 30 kilometrech jen hodně ztratit," řekl Klymčiw, který byl loni celkově jedenáctý a letos chce útočit na umístění v elitní desítce.

Účastníci slavné soutěže dnes absolvovali start v Limě a následně se vydali do Pisca. Čekalo je 272 km, z kterých byl jen zlomek měřených. Hned v úvodu se ale jelo čistě v písku a řada jezdců záhy obdržela penalizace za neprojetí kontrolních bodů. Z Čechů to potkalo například motocyklistu Jana Brabce nebo pětinásobného vítěze čtyřkolek Josefa Macháčka.

„Bohužel, dneska to nebude o výsledku - dostal jsem dvacet minut penalizace. Neprojel jsem totiž jeden bod. Etapa to byla velice zrádná, cestou mě píchla vosa. Podél tratě je šílené množství diváků, může jich být klidně přes 500 tisíc," uvedl Macháček, který je v kategorii devětatřicátý. Nejlepším z Čechů je zatím devátý Tomáš Kubiena.

Rallye Dakar - 1. etapa
Lima - Pisco (272 km celkově/31 km rychlostní zkouška)
Automobily:
1. Attíja, Baumel (Katar, Fr./Toyota)21:51
2. Ten Brinke, Perin (Niz., Fr./Toyota)-25
3. Fuchs, Mussano (Peru, Arg./Borgward)-34
...
10. Prokop, Tománek (ČR/Ford)-2:04
49. Vaculík, Plechatý (ČR/Ford)-11:33
61. Ouředníček, Křípal (ČR/Ford)-18:17
Motocykly:
1. Sunderland (Brit./KTM)20:56
2. Van Beveren (Fr./Yamaha)-32
3. Quintanilla (Chile/Husqvarna)-55
...
32. Klymčiw (ČR/Husqvarna)-5:24
37. Pabiška (ČR/KTM)-6:20
46. Engel (ČR/KTM)-8:03
Čtyřkolky:
1. Casale (Chile/Yamaha)27:32
...
9. Kubiena (ČR/Ibos)-5:00
39. Macháček (ČR/Yamaha)-37:38
40. Tůma (ČR/Yamaha)-42:39
Kamióny:
1. Loprais (ČR/Tatra)25:15
2. Van den Brink (Niz./Renault)-22
3. Nikolajev (Rus./Kamaz)-29
...
9. Kolomý (ČR/Tatra)-2:25
15. Macík (ČR/Liaz)-4:23
25. Šoltys (ČR/Tatra)-21:04
32. Vrňák (ČR/Tatra)

Reklama

Související témata: