Hlavní obsah

Vesničko má středisková! Česká legenda exportovala Drápalíka až na Dakar

Jako jediný nováček v kategorii kamiónů letošní extrémní rallye dokončil. Tatra Martina Šoltyse a spolujezdce Tomáše Šikoly z týmu Buggyra figuruje v konečném pořadí Dakaru na solidní 12. příčce. Největší hvězdou posádky je ovšem legendární navigátor Josef Kalina, který ani v 68 letech nemá dobrodružství dost. V přiloženém videu se můžete podívat, jak na slavný závod exportoval populárního Drápalíka z kultovní komedie Vesničko má středisková.

Kalinův Drápalík

 
Článek
Fotogalerie

Bažant má jasno. „Pepa nás svými zkušenostmi Dakarem protáhl až do cíle, což se spoustě hvězd kolem nás nepovedlo," cení si Martin Šoltys.

Josef Kalina je jediným českým účastníkem, který se na Dakaru pohybuje již čtvrtou dekádu. Trojnásobný vítěz minulý týden dokončil závod již při své 26. účasti. Během volného dne se vytasil s nečekanou novinkou.

„Spousta lidí mi nevěří, že jsem fit a zdráv. Manželka mi nakázala, že jestli neudělám Drápalíka, zavolá po celé rodině. Tak se podívejte!" chechtal se Kalina a předvedl figuru známou z filmového podání Rudolfa Hrušínského mladšího.

Nezničitelný matador přitom stále neřekl své poslední slovo. I díky praktickému vynálezu. „Dřív jsem měl v kabině největší problém s otlučenou hlavou. I přes helmu dostáváte rány jak při otřesu mozku. Manželka mi tedy ušila polštářek - a mám klid, jel bych klidně znovu. Stojím celkem rovně, nic mě nebolí, nic se mi nestalo, jsem spokojený. Nebylo by marné jezdit třeba do pětasedmdesáti," uculuje se Kalina.

Reklama

Související témata: