Hlavní obsah

Prokop opouští klasické rallye. Ke Shrekovi hledá parťáka pro dakarský očistec

Praha

Můj ford je tak ošklivý, že jinak než Shrek se ani jmenovat nemůže, směje se. Podstatné však je, že u soupeřů si zjednal velký respekt. Ostřílený český pilot Martin Prokop pomalu opouští klasické rallye a vrhá se na dálková dobrodružství. Potřebuje sehnat parťáka, s jehož pomocí by na Dakaru lépe čelil velkým továrním týmům. V přiloženém videu se můžete podívat, jak letos sedmým místem mezi automobily vyrovnal české maximum.

Prokop po DakaruVideo: MP-SPORTS

 
Článek

Třikrát dojel v klasické rallye čtvrtý, byl dokonce juniorským mistrem světa. Svět šampionátu WRC ovšem opouští. „Kariéra klasických rallye se mi ztrácí z mysli," potvrzuje Martin Prokop. Sedmým místem s navigátorem Janem Tománkem vyrovnali české maximum Miroslava Zapletala z roku 2000.

Letošní Dakar byl přitom nejtěžší od doby, kdy se přestěhoval do Jižní Ameriky. „Takový má být, i když Argentina už pro nás byla očistcem. Hodilo se nám, co jsme nasyslili v Peru. Jinak auto bylo naprostá pecka. Zrychlili jsme, zlepšili se v písku. Nejsme daleko za továrními týmy, takže z nás byli jejich piloti dost nervózní a nesví," usmívá se Prokop.

Přistáli jako kočka na všechny čtyři

Aby dojel na cílovou rampu, musel mít i potřebné štěstí. „Když jsme letěli přes boudu, tak jsme přistáli jako kočka na všechny čtyři. A když vypověděl službu alternátor, zachránil nás odtažením do servisní zóny krajan Tomáš Ouředníček," líčí.

Prokop má jasný cíl. Aby mohl v první desítce zdomácnět, případně se ještě zlepšit, musí získat parťáka, s nímž by mohl na trati spolupracovat.

„Snažím se dělat věci systematicky jako v rallye, ale nevím, kde je limit. V týmu určitě ne. Pomohl by někdo rychlý v týmu se mnou. Mně v nouzi na rozdíl od kamiónů nikdo nepomůže, v autech nikdo ani nepřibrzdí," vysvětluje český závodník.

I proto už letos jednal se Zapletalem, aby jel Dakar a byl mu k ruce. „Potřebujete někoho, kdo u vás v případě nutnosti bude během pár minut. Miro nakonec nesehnal takový objem peněz, což byla škoda. Jsem přesvědčený, že start kolegy by pomohl. Obzvlášť ve druhém týdnu," má jasno Prokop.

Reklama