Hlavní obsah

Aplaus od Messiho pro šampióny i poražené. Z kulisy v Argentině jsou nadšení všichni

Radek Malina, Carlos PazSport.czPrávo

Sladká tečka? Ani náhodou. Po tři sta kilometrech v ostrém tempu a teplotách přesahujících třicet stupňů musí závodníci při Argentinské rallye absolvovat legendární rychlostní zkoušku El Cóndor. Na písečném podkladu, s převýšením 746 metrů, s finišem v nadmořské výšce 2136 metrů. Pekelný test techniky i posádek. Není divu, že trasu měřeného úseku dlouhého šestnáct kilometrů lemují desetitisíce fanoušků.

Tidemand Argentinska rallyeVideo: Radek Malina, Právo

 
Článek
Fotogalerie

Policie trať uzavírá už s dvanáctihodinovým předstihem, neboť zájem milovníků rallye je tak velký, že jinak by hrozilo zablokování cest, na nichž účastníci mistrovství světa bojují o vteřiny.

Příjezdová silnice je policií kontrolována už deset kilometrů před odbočkou na start. Posledních pět kilometrů je oboustranně lemováno parkujícími vozy se stany fanoušků. Ti odolnější míří už s čtyřiadvacetihodinovým předstihem přímo k trati, kde nocují na skalách, aby měli nejlepší výhled.

Při boji o vteřiny připomíná trasa spíše karneval či fotbalový zápas. Kam člověk pohlédne, všude jsou argentinské vlajky. O množství diváků v dresech Messiho ani nemluvě.

Od rozbřesku se všude line vůně steaků a grilovaného masa, notná část fanoušků je posilněna i přece jen něčím ostřejším, tudíž má kulisa patřičné grády. A také není nouze o ztřeštěné nápady. Třeba mobilní telefon se spuštěným videonahráváním umístěným do středu cesty před průjezdy soutěžních vozů...

Na svazích lemujících cestu mají absolutní dominanci Argentinci. A byť žádný z domácích pilotů nebojuje o absolutní prvenství, povzbuzují ze všech sil každého ze závodníků. Bouřlivě aplaudují po průjezdu jakéhokoliv soutěžního vozu. Není podstatné, zda je na trati úřadující mistr světa Ogier z Francie, nebo domácí Biondi s Fiestou Kinetic, finišující jako poslední.

„Znám Petra Čecha. Skvělý brankář," huláká jeden z diváků oděných do dresu fotbalového klubu Boca Juniors, když identifikuje návštěvníky z Česka a hned vyjmenovává další fotbalové reprezentanty doby současné i nedávné, kteří působili v Anglii či Itálii.

„Divácké prostředí je zde vážně výjimečné. V devadesátých letech byli naši jezdci velkými hvězdami. Rozhlasové reportáže byly absolutně výjimečné. A dnes není situace jiná," vypravuje u trasy proslavené rychlostní zkoušky Pavel Hortek, manažer týmu Škoda Motorsport.

Organizátoři uvádějí, že erzety i dění v servisním parku navštíví za čtyři dny necelé dva milióny diváků. A podle neoficiálních čísel se na šestnácti kilometrech slavné zkoušky El Cóndor „tísní" sto tisíc lidí. Není divu, že jezdci napříč startovním polem v cíli vykládají, že lepší kulisu nikde zažít nejde.

Reklama

Související témata: