Hlavní obsah

Českým hokejistům má na MS pomoci k úspěchu i speciální aplikace

Praha

Sny o titulu z domácího mistrovství světa, které začne v pátek v Praze a Ostravě, má české hokejové reprezentaci pomoci naplnit i speciální aplikace SAP Match Insight pro analýzu hry. Díky této tajné zbrani, kterou bude výběr kouče Vladimíra Růžičky využívat jako vůbec první hokejový tým světa, bude možné velmi detailně analyzovat slabiny a přednosti soupeře, ale i své vlastní.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Generální manažer hokejové reprezentace Slavomír Lener.

Článek

Systém samotný spočívá v tom, že různá data z herních situací na ledě, jež dříve zaznamenávali a shromažďovali lidé k tomu určení, bude nyní s pomocí 12 kamer v O2 areně automaticky vyhodnocovat systém a výsledky budou ihned k dispozici trenérům. Díky SAP Match Insight může videotrenér v každém duelu sledovat celkem osm herních situací, kam patří například góly, fauly, vhazování a další. Přidat k tomu ale může dalších 37 kritérií, k nimž lze navázat statistiky pro hráče či tým.

"Za poslední rok se toho změnilo v hokeji asi tolik jako za posledních 20 let. Technologie jde tak kupředu, že bychom byli slepí, kdybychom to nevnímali. Spojení sportu a techniky je nevyhnutelné. Kdo to dokáže propojit nejlépe, ten vyhrává," uvedl na dnešní tiskové konferenci v Praze Slavomír Lener, generální manažer české hokejové reprezentace a zároveň šéftrenér Českého svazu ledního hokeje.

Lener: Velký krok dopředu

Řekl v té souvislosti, že na mezinárodním poli figuruje osmička silných a vyrovnaných týmů, jež mohou vyhrát MS a olympijské hry. O to těžší je uspět. "Kdokoliv může kohokoliv porazit a rozhodují opravdu ty detaily, jak se říká. Všichni pak hledáme ten rozdíl, nějakou tu důležitou maličkost, kde lze soupeře překvapit a nachytat. Podle nás je tohle velký krok dopředu a velice důležitý posun," domnívá se Lener.

Systém vygeneruje obrovské množství dat. Navíc automaticky skrze "robotické vidění hráčů", nic mu neunikne, jako by unikla lidskému oku data poctivě sbírajícího člověka. "Trenéři jsou z toho nadšení. Hráči se tak snadno mohou poučit z chyb. Myslím, že tím získáme oproti soupeřům velkou výhodu," řekl videokouč národního týmu Jan Procházka.

Společnost SAP již úspěšně funguje v ostatních sportech. Je technologickým partnerem závodního týmu McLaren-Honda v seriálu formule 1, vypomáhá tenistkám na okruhu WTA, pomohla prostřednictvím nástroje SAP Match Insight německé fotbalové reprezentaci k loňskému titulu mistrů světa a proniká čím dál více i do fotbalové bundesligy. V hokejovém prostředí byla využívána dosud jen část aplikace pro fanoušky v zámořské NHL.

"Pro hokej byla aplikace vytvořena v posledních měsících exkluzivně pro potřeby českého hokeje u příležitosti hokejového mistrovství světa," uvedl Roman Knap, generální ředitel společnosti SAP ČR.

Konkurenční výhodu musela s ohledem na instalaci kamer posvětit i Mezinárodní hokejová federace IIHF. "Zpočátku se zdálo, že zvažují, zda nebude ta výhoda třeba moc velká, ale nakonec jsem měl ten pocit, že IIHF to vnímá jako další zajímavý rozměr mistrovství světa. Mohou díky tomu vznikat další nové statistiky, které budou zajímavé pro diváky," podotkl Procházka.

Reklama

Související témata: