Hlavní obsah

Olympijské hry v Los Angeles 2028 budou mít měnící se logo

Organizační výbor olympijských her v Los Angeles 2028 představil unikátní měnící se logo, jež má reprezentovat různorodost tohoto kalifornského velkoměsta. Zároveň se pořadatelé v souvislosti se současným protestním hnutím v USA vyslovili pro to, aby bylo upraveno pravidlo 50 olympijské charty, které během her zakazuje politická či náboženská prohlášení.

Foto: Hiro Komae, ČTK/AP

Olympijské hry v Los Angeles v roce 2028 budou mít unikátní logo (ilustrační foto)

Článek

Interaktivní logo losangeleských her tvoří černá písmena "LA" a černé číslice "28". Písmeno "A" se pak může dynamicky měnit prakticky v jakýkoli tvar a mít jakoukoli barvu, aby tak reprezentovalo rozmanitost města a jeho obyvatel. "LA má jedinečnou identitu. Neexistuje jeden způsob, jak Los Angeles popsat. Každá čtvrť, každý blok, každý člověk představuje svou vlastní identitu a historii Los Angeles," uvedl šéf organizačního výboru Casey Wasserman.

Ten zároveň uvedl, že napsal dopis prezidentovi Mezinárodního olympijského výboru Thomasi Bachovi, v němž ho vyzval k úpravě diskutovaného pravidla 50. Na jeho základě hrozí sportovcům vyloučení z her, pokud budou prezentovat své politické názory.

"I když pro zavedení toho pravidla asi byl nějaký důvod, časy se změnily. Myslím, že pravidlo potřebuje upravit, aby mohla na olympijské a paralympijské scéně zaznít protirasistická vyjádření," uvedl Wasserman. "Nemyslím si, že protirasistický projev je politický projev. Myslím, že to je standard, na kterém bychom všichni měli fungovat," dodal.

Los Angeles bude pořádat olympijské hry potřetí v historii po letech 1932 a 1984. Aktuálně jsou třetími letními hrami v pořadí po odloženém Tokiu a Paříži 2024.

Reklama

Související témata: