Hlavní obsah

Mori odstoupil z pozice šéfa organizačního výboru OH v Tokiu

Předseda organizačního výboru olympijských her v Tokiu Joširo Mori kvůli nedávným sexistickým poznámkám podle očekávání odstoupil z funkce. Podle japonských médií je favoritem na uvolněné místo bývalý předseda národního fotbalového svazu Saburó Kawabuči.

Foto: Issei Kato, Reuters

Předseda organizačního výboru olympijských her v Tokiu Joširo Mori kvůli nedávným sexistickým poznámkám odstoupil z funkce.

Článek

Třiaosmdesátiletého Moriho stálo funkci prohlášení, že ženy ve výkonném výboru organizační komise moc mluví, což je otravné. Jeho komentář vyvolal pozdvižení nejen v Japonsku, ale také v zahraničí. Proto Mori po dnešním online zasedání výboru rezignoval.

"Moje nevhodné komentáře způsobily hodně problémů. Proto jsem se rozhodl dnes odstoupit," citovala Moriho agentura AFP. "Nejdůležitější je uspořádat v červenci olympijské hry a moje přítomnost by mohla být překážkou," dodal bývalý předseda vlády.

Olympiáda v Tokiu se měla uskutečnit loni v létě, ale kvůli koronaviru byla o rok odložena. V poslední době ale podpora her v Japonsku výrazně poklesla a podle agentury Reuters ji podporuje jen 15 procent lidí. Osmdesát procent je kvůli obavám z covidu proti.

Jako svého nástupce Mori vybral o rok staršího Kawabučiho, bývalý fotbalový reprezentant ale uvedl, že se nepovažuje za nejlepšího kandidáta. Podle médií jsou mezi uchazeči také tři ženy - bývalá judistka Kaori Jamagučiová, někdejší akvabela Mikako Kotaniová nebo vítězka maratonu z her v roce 2000 Naoko Takahašiová.

Reklama

Související témata: