Hlavní obsah

V Tokiu byl otevřen olympijský plavecký stadion

Tokio

V Tokiu byl po sedmiměsíčním odkladu slavnostně otevřen olympijský bazén. Stadion pro 15.000 diváků, ve kterém se odehrají soutěže v plavání, synchronizovaném plavání a skocích do vody, byl ve skutečnosti dobudován už v únoru. Na oficiální zprovoznění v březnu pak ale kvůli pandemii koronaviru nedošlo a prakticky vzápětí byla olympiáda o rok odložena.

Foto: Sport.cz

Olympijský bazén v Tokiu byl otevřen se sedmiměsíčním zpožděním. Ilustrační foto.

Článek

"Máme teď otevřena všechna nová sportoviště. Doufám, že tady budou moci nastoupit nejlepší sportovci z celého světa, a už teď se těším," řekla tokijská guvernérka Juriko Koikeová.

Mezi prvními, kdo si nové sportoviště při ceremoniálu vyzkoušel, byla domácí plavecká naděje Rikako Ikeeová. Dvacetiletá reprezentantka se v srpnu vrátila k závodění poté, co jí byla na začátku loňského roku diagnostikována leukémie. Talentovaná sportovkyně získala v roce 2018 šest zlatých medailí na Asijských hrách a měla být jednou z tváří tokijských her.

Ikeeová se po téměř roční léčbě vrátila v březnu k tréninku v bazénu a neočekává se, že se na nejbližší olympiádu po dlouhé tréninkové pauze kvalifikuje. Za cíl si dala OH 2024 v Paříži. "Když jsem ji tu viděla, zdravou a s jejím energickým stylem, dodalo mi to kuráž," řekla Koikeová.

Vybudování plaveckého stadionu přišlo pořadatele na 520 milionů dolarů (téměř 12 miliard korun). Čtyřpatrová stavba s dalším podzemním podlažím je druhým nejdražším sportovištěm po Národním stadionu, který stál 1,43 miliardy dolarů.

Olympijské hry začnou příští rok 23. července. Momentálně speciální pracovní skupina připravuje nejrůznější scénáře pro uspořádání gigantické akce v podmínkách pokračující koronavirové krize.

Reklama

Související témata: