Hlavní obsah

Krpálek znovu zlatý! Český hrdina předvedl ve finále neskutečný závěr

Aktualizováno

Famózní úspěch. Český judista Lukáš Krpálek vybojoval na olympiádě v Tokiu zlato, tentokrát v kategorii nad 100 kg a zopakoval si tak triumf z Ria, kde zápasil o váhovou kategorii níž. Ve finále porazil v ikonické hale Budókan Gruzínce Gurama Tušišviliho na ippon. Bronz získali olympijský vítěz z let 2012 a 2016 Teddy Riner z Francie a Rus Tamerlan Bašajev.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Je to tam! Lukáš Krpálek je znovu zlatý.

Článek
Fotogalerie

Na Folimance vybuchl gejzír radosti a štěstí. Takhle se slavilo zlato Lukáše Krpálka

Česká výprava slaví po kajakáři Jiřím Prskavcovi druhé zlato během jediného dne. Celkem má na kontě už šest medailí, z toho tři zlaté, dvě stříbrné a jednu bronzovou, navíc díky tenistkám přibudou další dvě minimálně stříbrné hodnoty.

Třicetiletý český reprezentant vyřadil na cestě do finále Džaváda Mahdžúba z týmu uprchlíků, Uzbeka Bekmuroda Oltibojeva a v semifinále si poradil na wazari s domácím Hisajošim Harasawou. Ačkoliv Tušišviliho, mistra světa z roku 2018, dosud nikdy v kariéře neporazil a měl s ním bilanci 0:2, podařilo se mu prolomit čekání na nejdůležitějším turnaji.

Foto: Annegret Hilse, Reuters

Zase zlatý! Judista Lukáš Krpálek si vychutnává olympjský triumf.

Krpálek o Tutišvilim před utkáním věděl, že přemožitel Bašajeva ze semifinále je silný právě v začátcích zápasů. V úvodu se proto snažil přečkat jeho útoky a dokázal ustát několik možných bodovaných chvatů.

Za pasivitu sice dostal dva tresty, ale v poslední minutě se mu podařilo převzít iniciativu, dostal soupeře na zem a získal wazari.

V dobré pozici navíc nepolevil a ihned se mu podařilo dostat Tutišviliho i do držení. Když se z něj jeho o čtyři roky mladší soupeř nedokázal ani po deseti sekundách vymanit, mohl dojatý Krpálek slavit druhý olympijský titul.

Na Folimance vybuchl gejzír radosti a štěstí. Takhle se slavilo zlato Lukáše KrpálkaVideo: Sport.cz

Vítězkou v nejtěžší váze mezi ženami se stala Japonka Akira Soneová a vybojovala pro domácí zemi už deváté zlato. Ve finále kategorie nad 78 kg zdolala jednadvacetiletá mistryně světa z roku 2019 Kubánku Idalys Ortízovou, která dostala tři tresty za pasivitu. Ortízová obhájila stříbro z Ria, celkem už má čtvrtou olympijskou medaili včetně zlata z Londýna.

XXXII. letní olympijské hry v Tokiu:
Judo:
Muži - nad 100 kg:
1. Krpálek (ČR)
2. Tušišvili (Gruz.)
3. Riner (Fr.) a Bašajev (Rus.)
5. Harasawa (Jap.) a Chammo (Ukr.)
7. Silva (Braz.) a Oltibojev (Uzb.).
Ženy - nad 78 kg:
1. Soneová (Japan)
2. Ortízová (Kuba)
3. Kindzerská (Ázerb.) a Dicková (Fr.)
5. Sü š'-jen (Čína) a Sayitová (Tur.)
7. Althemanová (Braz.) a Han Mi-čin (Korea)

Reklama

Související témata: