Hlavní obsah

Bronzová satisfakce. Dostál vezme možná Japonsko na milost

Tokio

Strhující představení s bronzovou tečkou! Rychlostní kanoisté Josef Dostál a Radek Šlouf vybojovali na olympijských hrách v Tokiu ve čtvrteční finálové jízdě deblkajaků na tisíc metrů třetí příčku! Senzační výsledek s ohledem na fakt, že první musel překonat zklamání z nezdaru v individuálním závodě a pro druhého šlo o debut v bojích pod pěti kruhy.

Rychlostní kanoisté Dostál a Šlouf zdraví fanoušky po bronzovém závodě v TokiuVideo: Sportegy

 
Článek

„Spravil jsem si chuť. Fakt mi medaile hodně zlepšila náladu," říkal Dostál s úsměvem na tváří po slavnostním ceremoniálu na břehu veslařského kanálu Sea Forest Waterway.

O čtyřiadvacet hodin dříve by těžko někdo tipoval, že tenhle 202 centimetrů a 115 kilogramů vážící obr bude schopný v Tokiu nastoupit do dalšího závodu, natož bojovat o medaili.

Pět let dřel, aby ke stříbru z Ria v individuálním závodě na 1000 metrů přidal v Japonsku zlato. Jenže Dostál dojel pátý. Soupeři byli rychlejší. A český hromotluk byl zničený. Fyzicky. Ještě více psychicky. „Když jsem se ve středu ráno vzbudil, byl jsem rozbitý jako hračky po třech letech na pískovišti," přiznal. Krach zlatého snu z hlavní disciplíny Dostála poznamenal. „Slíbil jsem si, že do Japonska už nikdy nepojedu. Byl jsem děsně naštvaný," vykládal.

Ještě když v deblu s Radkem Šloufem zvládl přímo postoupit do semifinále, cítil se mizerně. Následně prospal celé středeční odpoledne. A aby nepohody nebylo málo, přepadly Dostála žaludeční trable. „Něco blbého jsem snědl. Už mi hlavou běželo, že to bude hořké loučení s olympiádou," přiznal s odstupem. Ale když ve čtvrtek ráno probral, byl jako znovuzrozený.

„Cítil jsem se absolutně svěží. Hned jsem věděl, že to bude dobrej den," vyprávěl. Šlouf o rozpoložení Dostála neměl tušení. „V úterý večer jsem z něj cítil motivaci udělat v deblu dobrý výsledek. Jasně, věděl jsem, že je zničený. Ale ve čtvrtek jsme se viděli až v loděnici. Já potřebuji na vše víc času, mám rituály s rozcvičením a rozdýcháním," vysvětloval Šlouf.

Ze semifinále česká posádka postoupila jako poslední. Dostál závěr vypustil a šetřil síly. „Měl jsem energii na jeden silný finiš. A ten jsem potřeboval na finále," usmál se.

Šlouf byl nervózní. Finále při debutu pod pěti kruhy! Taková šance. „Pepa mě dokonale zpracoval. Říkal mi, že tohle je náš čas, kvůli němuž jsme tři roky dřeli," vykládal Šlouf.

V těsném závodě si Češi drželi třetí příčku. Ale finiš byl těsný. Proto žádná euforie, žádné juchání. „Hele, my jsme asi fakt třetí, říkal mi najedou Pepa. A když jsme viděli řvoucího trenéra, bylo nám to jasné," usmál se Šlouf. Dostál si oddechl. Splnil misi.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Zleva Radek Šlouf  a Josef Dostál z ČR se radují ze zisku bronzových medailí.

„Bylo to zmrtvýchvstání. Měl jsme s Tokiem nevyřízené účty. Ale teď vezmu Japonsko možná na milost," usmál se Dostál, když i třetí olympijské hry v kariéře opouštěl s medailí. Už čtvrtou v kariéře. „Chtěl jsem odjíždět a mít jich pět. K singlu už se nechci vracet. S Radkem se mi jelo jako nikdy v životě. Bronz je krásný. Ještě mi zbývá to zlato," usmál se Dostál, že mu zůstala dost výrazná motivace pro Paříž 2024.

Reklama

Související témata: