Hlavní obsah

Olympijský vítěz z Tokia otevřeně: Trpěl jsem bulimií, vytvářeli na mě tlak

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn/Praha

Na letošních olympijských hrách v Tokiu zaujal nejen ziskem své první zlaté medaile, ale i tím, jaký relax si dopřával mezi závody. Na tribuně při povzbuzování ostatních sportovců se totiž oddával své velké vášni, kterou je pletení. Britský skokan do vody Tom Daley se nyní v obsáhlém rozhovoru, který poskytl britskému The Guardian, rozpovídal o lásce, smutku i zdraví. Ne vždy totiž bylo vše kolem něj zalité sluncem.

Foto: Instagram Tom Daley

Tom Daley při relaxu v sauně

Článek

Tom Daley je nejúspěšnějším britským skokanem do vody. Ve čtrnácti poprvé startoval na olympiádě v Pekingu, o rok později se stal mistrem světa. Letos v Tokiu vybojoval společně se svým partnerem v synchronizovaných skocích do vody Mattym Leem vytouženou zlatou medaili.

V roce 2013 se otevřeně přiznal ke své sexuální orientaci a stal se bojovníkem za práva homosexuálů. Nyní je ženatý se scénáristou Dustinem Blackem, s nímž vychovává tříletého syna.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

Příspěvek sdílený Tom Daley (@tomdaley)

Jeho život však vždy nebyl tak radostný, jako je teď. V poslední době se hodně řeší duševní zdraví sportovců, a i Daley k němu má co říct. Aby se udržel v duševní pohodě věnuje každý den několik minut meditaci nebo pletení a háčkování, což ukázal i na letošní olympiádě.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

Příspěvek sdílený Tom Daley (@madewithlovebytomdaley)

Guardianu řekl, že k této fázi se však musel dopracovat. Před několika lety totiž čelil tlakům, týkajícím se jeho postavy. „Vrstevníci ze skokanské komunity mi vtloukali do hlavy, ať zhubnu, že mám nadváhu," řekl trojnásobný bronzový medailista z olympijských her. „V roce 2012 jsem se nutil zvracet, vážil jsem se každý den," uvedl sportovec s tím, že velmi bojoval s jídlem a pocitem viny z něj.

Teď už je tato kapitola jeho života naštěstí pasé a Daley už netrpělivě vyhlíží olympijské hry v Paříži, kde bude útočit na další triumf.

Reklama

Související témata: