Hlavní obsah

Hvězdný favorit na zlato nevěřil kolegovi. A tak místo s medailí skončil v nemocnici

Tokio

Hlavní favorit na zlatou medaili z cross country horských kol Mathieu van der Poel přišel o možnost splnit si sen o olympijském triumfu už po deseti minutách závodu. I když se po hrozivě vypadajícím pádu ještě vrátil na trať a dotáhl se kousek za první desítku, nakonec své snažení vzdal. Podle všeho byl ale jeho pád následkem toho, že hvězdný Nizozemec nevěřil slovům reprezentačního kolegy Milana Vadera, jenž ho varoval, že v závodě bude daná sekce vypadat jinak než při tréninku. I proto skončil místo stupňů vítězů na vyšetření v nemocnici.

Foto: Stringer, Reuters

Mathieu van der Poel si kvůli tomuto pádu nesplnil sen o olympijském zlatu.

Článek

Organizátoři připravili nejlepším světovým bikerům atraktivní, ale zároveň technicky náročnou trať. A jak se zdá, Van der Poela trochu dohnal jeho pozdější přílet do Japonska až tři dny před závodem. Byl jedním z posledních bikerů, kteří do dějiště Her dorazili. Na sekci s velkými kameny, kde k jeho těžkému pádu došlo, byla ještě při víkendovém tréninku dřevěná nájezdová lávka.

V boji o medaile už ale chyběla a vítěz jedné z etap letošní Tour de France zaváhal hned při prvním průjezdu kritickým místem. "Nebyl jsem si vědom toho, že by tam ta lávka být neměla. Vůbec jsem o tom nevěděl. Při průzkumu trati tam byla. A co jsem slyšel, tak byla odstraněna jen tehdy na ten testovací závod," napsal Van der Poel na Twitter.

Foto: Stringer, Reuters

Mathieu van der Poel a jeho pád v pondělním závodu.

Jenže jak vyšlo najevo, nizozemský kouč Gerben de Knegt i týmový parťák Vader, jenž skončil desátý, měli informace zcela jasné. A neměli vysvětlení, proč Van der Poel zprávy o odstranění lávky nepřijal jako fakt. "Mathieu avizoval, že si myslel, že tam lávka bude. Ale mluvili jsme o tom mnohokrát, takže to by snad neměl být důvod toho pádu," podotkl De Knegt.

Foto: Stringer, Reuters

Mathieu van der Poel na zemi.

"Je možná těžké to říci nahlas, ale ještě během pondělního oběda jsme o tom mluvili," uvedl Vader pro nizozemskou stanici NOS. "Mathieu řekl: 'Sakra, všichni to tam skáčou.' A já se ho zeptal, zda on to skákat nebude. Na to mi odpověděl: 'Ne, budu to sjíždět přes to prkno'. Na to jsem mu odvětil, že se lávka už v roce 2019 při té testovací akci pro závod odstraňovala," přiblížil Vader.

Foto: Stringer, Reuters

Pobouchaný Mathieu van der Poel sténá bolestí.

Van der Poel zároveň potvrdil, že kvůli bolestem v oblasti kyčle zamířil do nemocnice na kontrolní rentgenové vyšetření.

Reklama

Související témata: