Hlavní obsah

Vážné obvinění! Olympionika izolovali od výpravy

Byl obviněn ze sexuálního obtěžování, vedení výpravy mu po dobu vyšetřování nedovolilo zdržovat se v blízkosti týmu. Americký šermíř Alen Hadzic vede v Japonsku právní bitvu. Devětadvacetiletý reprezentant je v Tokiu v izolaci a je ubytován 25 minut od olympijské vesnice kvůli tomu, že proti němu v minulosti tři ženy vznesly obvinění ze sexuálního obtěžování. Toho se měl Hadzic dopustit v době svého univerzitního studia.

Foto: Andrew Medichini, ČTK/AP

Součástí olympijských her v Tokiu bude i soutěž šermířů.

Článek

Hadzic byl suspendován letos v červnu. Hrozilo, že na olympiádu vůbec nepoletí, ačkoliv limit měl splněný. Soud mu do Tokia nakonec odcestovat umožnil, Americká šermířská asociace společně s Olympijským výborem pro něj ale zavedly přísná omezení.

Hadzic musel do japonské metropole letět po vlastní ose. Ubytován je v hotelu, který je od olympijské vesnice vzdálen 25 minut jízdy autem a trénovat musí rovněž v izolaci. Sportovec teď s pomocí právníků bojuje o to, aby byla omezení zrušena.

Rodák z Pattersonu v New Jersey se měl sexuálního obtěžování dopustit na třech ženách mezi roky 2013-2015 během svého studia na Kolumbijské univerzitě.

Americký soud před startem her rozhodl, že pozastavení Hadzicovy činnosti bylo nepřiměřené a že účast sportovce v Tokiu by neměla negativní dopad na pověst Spojených států amerických a amerického sportu.

Podle šermířova právníka mu je ale zavedenými omezeními odepřen plnohodnotný olympijský zážitek. K situaci vydala prohlášení i Americká šermířská asociace, která tvrdí, že izolace Hadzice je nezbytná, neboť zbytek výpravy má obavy o svou bezpečnost.

Reklama

Související témata: