Hlavní obsah

Na letní Jizerskou padesátku dorazí i Lafata

Nejlepší střelec v historii české fotbalové ligy David Lafata přijede na letní variantu slavné Jizerské 50, která se koná v Bedřichově v sobotu 25. srpna. Na tratě v rámci dětských závodů vyběhnou jeho děti Vanda s Tondou, ovšem bývalý kapitán Sparty svou účast kvůli nedělnímu fotbalovému utkání v krajském přeboru v dresu Olešníku ještě zvažuje. „Pokud se rozhodne, že nakonec na trať nevyrazí, určitě ho zapojíme do programu jako startéra a toho, kdo bude předávat ceny nejlepším," plánuje Richard Valoušek z pořádající agentury.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

David Lafata jako brankář Sparty Praha během exhibičního utkání, kdy se loučil s profesionální kariérou. Zápas mezi týmy bývalých spoluhráčů Sparty Praha a Jablonce se hrál v Olešníku.

Článek

Již teď je však jisté, že se Lafata nepustí do hlavního závodu na 50 kilometrů, jenž letos znovu věrně kopíruje trať legendárního lyžařského laufu. „Už jen představa, že běžím padesát kilometrů po svých, mě trochu děsí. Klobouk dolů před všemi, kdo se přihlásili," obdivuje Lafata účastníky hlavního závodu s kapacitou 350 běžců. Ta je již jako tradičně dlouho dopředu vyprodaná. Volná místa zbývají na závody o délce 12 a 23 kilometrů.

„Rád bych běžel alespoň kratší trasu, ale hned v neděli hrajeme docela důležitý a těžký zápas s Českým Krumlovem, který spadl z divize, takže nás nečeká nic lehkého. Chtěl bych nějaké síly ušetřit," usmívá se kanonýr, který se na konci minulé sezóny s kariérou profesionálního fotbalisty rozloučil.

Exjablonecký hráč David Lafata má k slavnému závodu blízko. Před šesti lety vyměnil kopačky za běžky a absolvoval 45. ročník zimní J50 v čase 5:16:08. „Přiznám se, že mě to láká zkusit znovu," prozrazuje 41násobný český reprezentant. „Teď bych měl čas si před tím jít i párkrát zalyžovat, pokud bude sníh. Ne jako předtím, kdy jsme na to šli z voleje," culí se šestinásobný nejlepší střelec ligy.

Ze známých osobností by se v sobotu na jednu z tras měl vydat například bývalý fotbalista Luděk Zelenka či horolezec Ivo Grabmüller, který letos jako pátý Čech zdolal Korunu světa, když vystoupil na nejvyšší hory všech kontinentů.

Reklama

Související témata: