Hlavní obsah

Zemřel atletický guru Kváč. Trenér, který stál za úspěchy Kratochvílové

Praha

Ve středu 21. listopadu zemřel ve věku nedožitých 87 let Miroslav Kváč. Atletický kouč, který se podílel na úspěších čáslavských atletů v čele se světovou rekordmankou v běhu na 800 metrů Jarmilou Kratochvílovou. O úmrtí legendárního trenéra informoval server atletika.cz.

Foto: CNC / Profimedia

Miroslav Kváč

Článek
Fotogalerie

Kratochvílová na mistrovství světa v Helsinkách v roce 1983 získala zlato na čtyřstovce a osmistovce, štafetě na 4x400 metrů pomohla ke stříbru. Druhá byla i na OH v Moskvě na čtvrtce.

Jejím nezapomenutelným zápisem do historie byl světový rekord na 800 metrů 1:53,28 min., na který dosáhla při mítinku v Mnichově taktéž v třiaosmdesátém a který se dosud nepodařilo žádné závodnici překonat.

Rukopis na výkonech Kratochvílové Kváčovi přinesl respekt na mezinárodním poli.

Pod Kváčovým vedením vyrůstali i další úspěšní reprezentanti, např. J. Červenková, J. Hudec, P. Marinčič, H. Benešová a další. Současně se úspěšný kouč věnoval rozvoji atletiky nejen v Čáslavi.

K atletice jej naplno nasměroval rok 1968, kdy jej nesouhlas s okupací Československa vojsky Varšavské smlouvy stál místo v armádě. Za sportovní činnost i občanské postoje byl oceněn medailí Senátu.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.