Hlavní obsah

Vyhrál bitvu o život a dýchá sám. Na kolaps si nepamatuje, tvrdí trenér olympionika

pb, rjmSport.cz
Aktualizováno

Dobrá zpráva. Jamajský závodník Kemoy Campbell, který zkolaboval před pár dny během závodu na 3000 metrů na mítinku v New Yorku a bojoval o život, se dává dohromady. Lékaři jej mohli odpojit od přístrojů a závodník dýchá sám. Na kolaps si závodník nepamatuje.

Foto: Mary Altaffer, ČTK/AP

Záchranáři odváží jamajského atleta Kemoye Campbella do nemocnice poté, co zkolaboval během mítinku Millrose Games v New Yorku.

Článek

Atletický mítink byl v plném proudu, vše běželo v pohodě a podle plánu. Začal závod na 3000 metrů a uprostřed oválu bojovali o vítězství koulaři.  Vytrvalostního závodu se zúčastnil i osmadvacetiletý Jamajčan Kemoy Campbell, olympionik z Ria 2016.

Běžci měli za sebou první kilometr a Campbell se jako vodič držel v čele. Najednou však bezvládně upadl na zem. K běžci se začali sbíhat zdravotníci, tušili, že je zle. Boj o vítězství se proměnil v bitvu o život.

Závod chvíli pokračoval, ale nakonec byl zastaven. Všem bylo jasné, že záchranáři bojují o Campbellův život. Situace byla hodně vážná.

Asi po dvacetiminutové resuscitaci přímo na dráze byl Campbell převezen do nedaleké nemocnice, kde se mu věnuje tým specialistů. Zprávy z nemocnice hovoří o tom, že jamajský běžec byl uveden do umělého spánku a dýchá za pomoci přístrojů. Lékaři dál zjišťují, co bylo příčinou kolapsu. Podle dostupných informací si měl Campbell před samotným závodem stěžovat, že se necítí dobře.

Rodina závodníka vydala prohlášení a vyhlídky zprvu nebyly příliš optimistické. „Děkujeme všem, že myslíte na Kemoye a že se za něj modlíte. Vážíme si Vaší podpory. Kemoyův stav se zatím moc nezměnil. Jeho tělo je stále v umělém spánku pod sedativy a může odpočívat. Budeme-li mít nové informace, vydáme další prohlášení," stálo v prohlášení zveřejněném na sociálních sítích.

A dobré zprávy skutečně dorazily. Server LetsRun.com oznámil, že se zdravotní stav běžce lepší. "Cítí se lépe, dokonce už dýchá sám. Poznal svou přítelkyni, která s ním byla v nemocnici. Vlastně se nepamatuje na jedinou věc a tou je kolaps na dráze," prozradil trenér běžce Marc Coogan.

Campbell na olympiádě v Riu vypadl na pětikilometrové trati v rozběhu, o rok později na mistrovství světa v Londýně skončil desátý.

Reklama