Hlavní obsah

Etiopský mladík Tefera zaběhl halový rekord na 1500 m

Aktualizováno

Teprve devatenáctiletý Etiopan Samuel Tefera zaběhl na mítinku IAAF v Birminghamu halový světový rekord na 1500 metrů. Časem 3:31,04 minuty překonal o 14 setin 22 let starý výkon legendárního marockého mílaře Hichama El Guerrouje.

Foto: Profimedia.cz

Samuel Tefera v cíli patnáctistovky v Birminghamu.

Článek

Právě v Birminghamu se Tefera loni v březnu stal halovým mistrem světa. Takticky vedený závod tehdy vyhrál v podprůměrném čase 3:58,19. Tentokrát byl i s přispěním vodičů výrazně rychlejší a skvělý výkon předvedl i druhý v cíli Yomif Kejelcha. Jen o dva roky starší etiopský běžec se časem 3:31,58 zařadil na třetí místo historických tabulek za El Guerrouje.

S cílem zaútočit na světový rekord přitom přijel do Birminghamu právě Kejelcha, kterému před týdnem v New Yorku těsně nevyšel pokus sesadit El Guerrouje z čela historických tabulek v běhu na jednu míli. Časem 3:48,46 za jeho rekordem zaostal o jedinou setinu sekundy. V Birminghamu mu vodiči závod výborně rozběhli, ale v posledním kole dvojnásobný světový šampion na trati 3000 metrů neodolal Teferovu finiši.

Foto: Profimedia.cz

Samuel Tefera pózuje u tabule s novým světovým rekordem na 1500 m.

Diváky potěšila i domácí hvězda Laura Muirová, která vyhrála míli za 4:18,75, což je třetí nejlepší čas všech dob. Lépe zvládly tuto trať v hale jen Etiopanka Genzebe Dibabaová (4:13,31) a Rumunka Doina Melinteová (4:17,14).

Reklama