Hlavní obsah

Dálkař Juška splnil limit pro halové ME

Ostrava

Dálkař Radek Juška dnes na halovém mistrovství republiky v Ostravě rozšířil počet majitelů limitu pro evropský šampionát, který se uskuteční za dva týdny v Glasgow. Cíl splnil jediným vydařeným skokem dlouhým 788 cm. V nominaci, která bude zveřejněna ve čtvrtek, je momentálně dvacet atletů.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Radek Juška splnil v Ostravě limit pro ME výkonem 788 cm.

Článek

Juška si pořádně oddechl, když v páté sérii o dva centimetry překonal limit. Do té doby to bylo podobné trápení jako v úterý, kdy ve stejné hale šestkrát přešlápl. Dnes měl čtyři neplatné a pokusy a druhý skok dlouhý jen 735 cm.

Mimořádně náročný program absolvovala Simona Vrzalová. Po úterním rekordu na 1500 m nejprve zaběhla hodně rychlou osmistovku. V ní po většinu ze čtyř okruhů táhla startovní pole, až v závěru ji předstihla Diana Mezuliáníková v letos nejlepším čase 2:02,50 a obhájila titul. Pod limit pro HME se znovu dostala i Vrzalová zlepšením na 2:02,94. Po necelých devadesáti minutách Vrzalová podle očekávání triumfovala i na své hlavní trati.

Při neúčasti trojnásobného halového mistra světa Pavla Masláka, který dal přednost šedesátce, vyhrál čtvrtku jeho největší domácí konkurent Jan Tesař v čase 46,70. Vít Müller, který v sobotu v rozběhu splnil limit časem ještě o sedm setin lepším, doběhl až čtvrtý, ale o účast v Glasgow nepřijde. Z pětice čtvrtkařů s časy pod 47 sekund se do nominace nevejdou Patrik Šorm a Michal Desenský, jimž nepomohlo ani dnešní výrazné zrychlení.

Tak kvalitní čtvrtkařské kvarteto nemá letos v Evropě nikdo, což by opět dávalo skvělé vyhlídky pro štafetu, která na třech předchozích šampionátech vybojovala pokaždé bronz. U všech medailí byl Maslák, u dvou posledních Šorm a Tesař. Jenže tentokrát je po sedmém místě v loňských letních tabulkách české kvarteto jen v roli náhradníka a musí čekat, jestli někdo z elitní evropské šestky štafetu nepostaví.

Vondrová porazila Hejnovou

Překážkářka Zuzana Hejnová se na hladké čtvrtce od úterního mítinku ve Francii zlepšila o 26 setin, ale čas 53,03 na osmý halový titul nestačil. Připravila ji o něj teprve devatenáctiletá Lada Vondrová, která se výkonem 52,67 zařadila na konec první desítky letošního evropského pořadí. Takhle rychle čtvrtku ještě neběžela ani na otevřené dráze.

Výškařka Michaela Hrubá oslaví ve čtvrtek teprve 21. narozeniny, ale získala už pátý halový titul. Jako jediná překonala 190 cm, všechny výšky zdolávala na první pokus. O tři centimetry méně skočila šestnáctiletá Klára Krejčiříková, další z velkých talentů české atletiky.

Souboj dvou již dříve kvalifikovaných tyčkařek byl jednoznačnou záležitostí Romany Maláčové, která skočila 435 cm a laťku o deset centimetrů výš jen těsně shodila. Juniorská mistryně světa Amálie Švábíková se už na 417 cm zachránila až třetím pokusem a na 426 cm neuspěla.

Reklama