Hlavní obsah

Vícebojař Sýkora skončil i s nulou v tyči devátý, Sasínek těsně pod stupni

Aktualizováno

Titul halového mistra Evropy v sedmiboji získal Španěl Jorge Ureňa, který byl při neúčasti obhájce titulu Francouze Kévina Mayera největším favoritem. Nasbíral 6218 bodů, což je nejlepší letošní světový výkon. Český sedmibojař Jiří Sýkora obsadil v Glasgow deváté místo i s nulovým zápisem ve skoku o tyči, kde se při prvním pokusu zranil a opustil halu na nosítkách. Večer se vrátil na závěrečný kilometr a závod dokončil jako poslední z devíti klasifikovaných vícebojařů.

Foto: Ivana Roháčková

Filip Sasínek při doběhu finále patnáctistovky na halovém ME v Glasgow.

Článek

Sýkoru problémy se zády výrazně limitovaly už v závěru prvního dne při výšce. Navzdory tomu se rozhodl v soutěži pokračovat, do druhého dne vstoupil druhým nejlepším časem na překážkách 8,02 sekundy a posunul se z desátého na sedmé místo.

V tyči si zvolil nejnižší základ ze všech, ale hned po prvním pokusu na 440 centimetrech zůstal ležet na doskočišti s bolestivou grimasou. "Při tom pohybu na tyči tu bolest ucítil znova. Bohudík to na ploše vypadalo dramatičtěji, než to ve skutečnosti je," řekla novinářům lékařka výpravy Karolína Bílková.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Ošetřovaný český vícebojař Jiří Sýkora na HME v Glasgow.

Sýkora byl poměrně dlouho ošetřován, ale neurologické vyšetření neodhalilo nic závažného a český reprezentant se mohl o pár hodin později vrátit na dráhu a sedmiboj dokončit.

Vedení hned v první dnešní disciplíně převzal Ureňa, který před dvěma lety v Bělehradě získal stříbro. Na překážkách si vyrovnal osobní rekord časem 7,78, což mu vyneslo úctyhodných 1038 bodů, a vedení udržel až do konce.

Vyhrál i závěrečný kilometr. V něm si Brit Tim Duckworth, hnaný dopředu publikem, vylepšil osobní rekord o sedm sekund a udržel druhé místo před Rusem Iljou Škureňovem.

V závěrečný den přidala šesté místo také výškařka Michaela Hrubá ve svém letošním maximu 194 cm, soutěž vyhrála Ruska Marija Lasickeneová s 201 cm. Jedinou medailí české výpravy tak zůstal bronz koulaře Tomáše Staňka, což je nejhorší výsledek od roku 1994.

Muirová zopakovala zlatý double

Britka Laura Muirová vyhrála v Glasgow po trojce i běh na 1500 metrů a zopakovala zlatý double z Bělehradu. Nor Jakob Ingebrigtsen se o stejný kousek pokoušel marně, o druhé zlato ho připravil Polák Marcin Lewandowski. Filip Sasínek doběhl čtvrtý, od bronzu Španěla Jesúse Gómeze ho dělilo 48 setin sekundy. Simona Vrzalová skončila šestá.

Nejmladší z norského klanu neměl dnes podporu žádného z bratrů, protože Filip byl v semifinále diskvalifikován. Dlouho se zdálo, že mu to nebude vadit a že po trojce vyhraje i poloviční trať. Ale dvě stě metrů před cílem nastoupil Lewandowski a Jakob Ingebrigtsen, pro něhož to byl čtvrtý start během tří dnů, už neměl sílu ho dostihnout.

Foto: Lee Smith, Reuters

Laura Muirová získala v Glasgow v běhu na 1500 m další zlato po triumfu na trojce.

Třiadvacetiletý Sasínek, který před dvěma lety v Bělehradě šokoval mílařské hvězdy bronzem, nebyl daleko od toho, aby tento úspěch zopakoval. V závěru se mohutně blížil ke Gómezovi, ale finiš přišel pozdě a čas 3:45,27 stačil jen na čtvrté místo.

Muirová vedla od startu až do konce, v závěru se soupeřkám nezadržitelně vzdálila a zvítězila s velkým náskokem v čase 4:05,92. Vrzalová, která podle letošních výsledků mohla pomýšlet na medaili, se v závěru propadla na šesté místo v čase 4:12,16.

Zlato v trojskoku získala Peleteirová, zlepšila se o 22 cm

První zlato v závěrečný den evropského halového šampionátu v atletice v Glasgow vybojovala v trojskoku Španělka Ana Peleteirová, když si osobní rekord pod střechou zlepšila rázem o 22 centimetrů na 14,73 m. Po dvou loňských bronzech v Berlíně a Birminghamu se stala nejlepší Evropankou.

Foto: Alastair Grant, ČTK/AP

Zlato v trojskoku vybojovala na HME v Glasgow Španělka Ana Peleteirová.

Peleteirová od začátku skákala hodně daleko, ale první dva pokusy přešlápla. Dál riskovala a začala se do odrazu trefovat. V třetí sérii předstihla loňskou mistryni Evropy Řekyni Paraskevi Papachrístuovou výkonem 14,56 a pak ještě 17 cm přidala. V Evropě letos dolétla dál jen Jekatěrina Koněvová, která ale kvůli ruským dopingovým problémům do Glasgow nesměla. Trojskokanky na druhém až pátém místě se vešly do sedmi centimetrů.

Řek Tentóglu vyhrál dálku, Juška skončil sedmý

Řek Miltiádis Tentóglu vyhrál na halovém mistrovství Evropy v Glasgow dálku letošním nejlepším světovým výkonem 838 cm. V hale se zlepšil o 15 centimetrů a navázal na loňské letní zlato z Berlína. Radek Juška obsadil ve finále sedmé místo výkonem 779 cm. Na medaili přitom bylo potřeba překonat osmimetrovou hranici.

Foto: Alastair Grant, ČTK/AP

Dálkař Miltiadis Tentoglou slaví titul na HME v Glasgow.

Zlato v trojskoku vybojovala Španělka Ana Peleteirová, když si osobní rekord pod střechou zlepšila rázem o 22 centimetrů na 14,73 m. Po dvou loňských bronzech v Berlíně a Birminghamu se stala nejlepší Evropankou.

Juška se dál trápil s odrazem, který mu v této sezoně vůbec nevychází. Věděl, že v osmičlenném finále má k dispozici šest skoků a že tedy může riskovat, ale ani to nepomohlo. Až posledním skokem dlouhým 779 cm alespoň opustil poslední finálové místo. Nepřiblížil se tak ke stříbru z pražského šampionátu v roce 2015.

Před závodem přitom věřil, že by mohl minimálně překonat své sezonní maximum 788 centimetrů z republikového šampionátu v Ostravě. "Nebylo to vůbec podle představ. Bylo to úplně něco jiného, než jsem čekal. Šli jsme od začátku do každého pokusu naplno, ať se děje, co se děje. Bohužel to nějak nevyšlo," litoval Juška.

Foto: Roháčková Dukla/Ivana ASC, ČTK

Dálkař Radek Juška ani na halovém mistrovství Evropy v Glasgow špatnou sezonu nezlomil.

Tentóglu přiletěl do Glasgow s nejlepším letošním výkonem ze všech účastníků, ale zlato si zajistil až pátým rekordním pokusem. Do té doby překvapivě vedl Švéd Thobias Nilsson Montler, který ve druhé sérii skočil osobní rekord 817 cm. Tak daleko se ještě nedostal ani venku. Za hranici osmi metrů dolétl ještě Srb Strahinja Jovančevič a 803 cm mu vyneslo bronz.

Peleteirová od začátku skákala hodně daleko, ale první dva pokusy přešlápla. Dál riskovala a začala se do odrazu trefovat. V třetí sérii předstihla loňskou mistryni Evropy Řekyni Paraskevi Papachrístuovou výkonem 14,56 a pak ještě 17 cm přidala. V Evropě letos dolétla dál jen Jekatěrina Koněvová, která ale kvůli ruským dopingovým problémům do Glasgow nesměla. Trojskokanky na druhém až pátém místě se vešly do sedmi centimetrů.

Soutěž koulařek vyhrála Bulharka Radoslava Mavroděvová osobním rekordem 19,12 m z předposlední série, jímž o pouhý centimetr předstihla největší favoritku Němku Christinu Schwanitzovou. To byl vůbec nejmenší rozdíl v historii evropských halových šampionátů. K bronzu z Prahy a stříbru z Bělehradu přidala i kov nejcennější. Obhájkyně titulu Maďarka Anita Mártonová skončila třetí výkonem rovných 19 metrů.

Foto: Andrew Boyers, Reuters

Nizozemská překážkářka Nadine Visserová oslavuje titul halové mistryně Evropy v Glasgow.

Překážky vyhrála Nadine Visserová z Nizozemska s obrovským náskokem deseti setin v nejlepším letošním evropském čase 7,87. Stejná disciplína mužů se stala nečekanou kořistí Milana Trajkovice, který časem 7,60 získal první zlato v historii halových šampionátů pro Kypr, kam v devíti letech utekl s rodiči před válkou ze Srbska. Přitom do finále proklouzl jen těsně o jedinou setinu. Poslední halový mistr světa i Evropy Brit Andrew Pozzi skončil bez medaile stejně jako letos nejrychlejší Evropan Španěl Orlando Ortega.

Ivana Španovičová ze Srbska dovršila zlatý evropský halový hattrick v dálce. Vybojovala ho až v páté sérii, v níž zůstala jen centimetr pod sedmimetrovou hranicí a vyrovnala nejlepší letošní světový výkon Němky Malaiky Mihambové. Té se finále příliš nepovedlo a výkonem 683 zůstala centimetr od bronzu.

Foto: Andrew Boyers, Reuters

Srbská dálkařka Ivana Španovičová si letí na HME v Glasgow pro titul.

V běhu na 800 metrů vyrazil do posledního kola raketovým tempem Španěl Álvaro de Arriba a po bronzu z Bělehradu získal zlato. Zcela jinou taktiku zvolila Britka Shelayna Oskanová-Clarkeová, která šla do čela hned po startu a zůstala tam až do cíle. Vítězka dvou předchozích šampionátů Švýcarka Selina Büchelová skončila nečekaně už v sobotním semifinále.

Nejlepší světová tyčkařka posledních let Řekyně Ekaterina Stefanídiová nebude na Glasgow ráda vzpomínat. Olympijská vítězka a mistryně světa ho opustí bez medaile, což se jí na žádné velké soutěži za posledních šest let nestalo. Na své základní výšce 465 ještě na třetí pokus uspěla, o deset centimetrů výš už ne. Zvítězila Anželika Sidorovová, která jako jedna z mála ruských atletů směla v Glasgow startovat pod neutrální vlajkou a jako jediná zdolala 485 centimetrů.

O pár hodin později ji napodobila krajanka Lasickeneová, která byla jasnou favoritkou soutěže výškařek a na druhý pokus posunula nejlepší evropský výkon na 201 cm. Hrubá na třetí pokus zdolala 194 cm, což se jí v této sezoně ještě nepovedlo, ale výš už se nedostala.

Trojskokan Nazim Babajev z Ázerbájdžánu přidal k halovému osobnímu rekordu neuvěřitelných 48 centimetrů. Skočil 17,29 metru a to bylo moc i na tak zkušeného borce, jakým je portugalský olympijský vítěz a mistr světa Nelson Évora.

V závěrečných čtvrtkařských štafetách triumfovali Belgičané s triem bratrů Borléeových a Polky, které se ziskem páté zlaté medaile postaraly stejně jako před dvěma lety o první místo v hodnocení zemí. Za dva roky bude Polsko evropskou elitu hostit doma v Toruni.

Halové mistrovství Evropy v atletice v Glasgow - finále:
Muži:
800 m:
1. De Arriba (Šp.) 1:46,83
2. Webb (Brit.) 1:47,13
3. English (Ir.) 1:47,39.
1500 m:
1. Lewandowski (Pol.) 3:42,85
2. J. Ingebrigtsen (Nor.) 3:43,23
3. Gómez (Šp.) 3:44,39
4. Sasínek (ČR) 3:45,27.
60 m přek.:
1. Trajkovic (Kypr) 7,60
2. Martinot-Lagarde 7,61
3. Manga (oba Fr.) 7,63.
Dálka:
1. Tentóglu (Řec.) 838
2. Nilsson Montler (Švéd.) 817
3. Jovančevič (Srb.) 803
...7. Juška (ČR) 779.
Trojskok:
1. Babajev (Ázerb.) 17,29
2. Évora (Port.) 17,11
3. Hess (Něm.) 17,10.
Sedmiboj:
1. Ureňa (Šp.) 6218 (60 m: 6,96 - dálka: 739 - koule: 14,68 - výška: 207 - 60 m př. 7,78 - tyč: 500 - 1000 m: 2:44,27)
2. Duckworth (Brit.) 6156 (6,85 - 779 - 12,97- 213 - 8,16 - 500 - 2:49,44)
3. Škureňov (Rus.) 6145 (7,18 - 766 - 14,30 - 204 - 8,02 - 520 - 2:45,35)
...9. Sýkora (ČR) 5016 (7,08 - 736 - 15,09 - 192 - 8,02 - 0 - 2:50,58).
4x400 m:
1. Belgie 3:06,27
2. Španělsko 3:06,32
3. Francie 3:07,71.
Ženy:
800 m:
1. Oskanová-Clarková (Brit.) 2:02,58
2. Lamoteová (Fr.) 2:03,00
3. Ljachovová (Ukr.) 2:03,24.
1500 m:
1. Muirová (Brit.) 4:05,92
2. Ennaouiová (Pol.) 4:09,30
3. Mageeanová (Ir.) 4:09,43,
...6. Vrzalová (ČR) 4:12,16.
60 m přek.:
1. Visserová (Niz.) 7,87
2. Rolederová (Něm.) 7,97
3. Hermanová (Běl.) 8,00.
Výška:
1. Lasickeneová (Rus.) 201
2. Levčenková (Ukr.) 199
3. Palšyteová (Lit.) 197,
...6. Hrubá (ČR) 194.
Tyč:
1. Sidorovová (Rus.) 485
2. Bradshawová (Brit.) 475
3. Kiriakopuluová (Řec.) 475.
Dálka:
1. Španovičová (Srb.) 699
2. Mirončyková-Ivanovová (Běl.) 693
3. Bechová-Romančuková (Ukr.) 684.
Trojskok:
1. Peleteirová (Šp.) 14,73
2. Papachrístuová (Řec.) 14,50
3. Saladuchová (Ukr.) 14,47.
Koule:
1. Mavroděvová (Bulh.) 19,12
2. Schwanitzová (Něm.) 19,11
3. Mártonová (Maď.) 19,00.
4x400 m:
1. Polsko 3:28,77
2. Británie 3:29,55
3. Itálie 3:31,90.
Tabulka medailí na atletickém HME v Glasgow:
1.Polsko520
2.Británie462
3.Španělsko321
4.Norsko211
5.Řecko121
6.Nizozemsko113
7.Belgie110
8.Itálie101
Srbsko101
10.Ázerbájdžán100
Bulharsko100
Kypr100
Švýcarsko100
Slovensko100
15.Německo041
16.Francie023
Ukrajina023
18.Bělorusko011
Švédsko011
20.Portugalsko010
Turecko010
22.Irsko002
23.Česká republika001
Maďarsko001
Litva001
V tabulce nejsou zahrnuty medaile ruských atletů, kteří startovali jen jako jednotlivci pod neutrální vlajkou.

Reklama