Hlavní obsah

Překážkář Samba zahájil sezonu bleskurychle a pomýšlí na rekord

Dauhá
Aktualizováno

Druhý nejrychlejší překážkář historie Abderrahman Samba vyhrál na mistrovství Asie 400 metrů překážek ve velmi rychlém čase 47,51 sekundy. Tak rychle loni běžel jen on sám a Američan Rai Benjamin (47,02). Třiadvacetiletý Katařan teď pomýšlí na světový rekord, který od roku 1992 drží časem 46,78 Američan Kevin Young. Trojnásobná olympijská vítězka Tiruneš Dibabaová čeká druhé dítě, a proto vynechá tuto sezonu. Třiatřicetiletá vytrvalkyně, která se od roku 2017 snaží prosadit na silnici, se chce příští rok vrátit.

Foto: Vincent Thian, ČTK/AP

Druhý nejrychlejší překážkář historie Abderrahman Samba.

Článek

Před dvěma týdny si Samba vylepšil osobní rekord na hladké čtvrtce na 44,60, což svědčilo o jeho dobré formě. Před domácím publikem v Dauhá se nakonec blýskl časem, který je v úvodu sezony nevídaný. "Mám z toho radost," poznamenal na webu IAAF, ale nevypadal nijak zvlášť unešeně. "Je to rychlé, ale já myslím na něco mnohem rychlejšího. Ale jo, je to skvělý start," doplnil.

Připomněl, že v roce 2018 se postupem sezony zlepšil o sekundu. "Loni jsem začal na 47,9 a skončil na 46,9. Tahle sezona začala na 47,5, takže bych chtěl skončit na 46,5," vykládal. To by bylo podstatně rychlejší než Youngův 27 let starý světový rekord z olympijských her v Barceloně. "Jasně, proč ne?" smál se Samba.

Loni se stal druhým atletem, který na 400 metrů překážek prolomil hranici 47 sekund. V červnu vyhrál mítink Diamantové ligy v Paříži v čase 46,98.

Vytrvalkyně má jiné starosti

Světová rekordmanka na 5000 metrů má s manželem Silešim Sihinem, dvojnásobným stříbrným olympijským medailistou na 10 000 metrů, čtyřletého syna Nathana. Letos se jejich rodina znovu rozšíří. "S nadšením mohu oznámit, že můj manžel a já čekáme druhé dítě. To znamená, že už ve zbytku roku nebudu závodit, ale doufám, že se s pomocí boží vrátím příští rok," oznámila Dibabaová na twitteru.

Loni skončila Dibabaová třetí na maratonu v Berlíně a pak se nechala slyšet, že by ráda v maratonu zaútočila na vítězství na OH 2020 v Tokiu. Počínaje Aténami 2004, kde skončila třetí na pětce, získala Dibabaová medaili na každé olympiádě. V Pekingu 2008 vybojovala vytrvalecký double na 5000 a 10.000 metrů, v Londýně 2012 obhájila zlato na delší trati a získala bronz na té kratší. Před dvěma lety v Riu de Janeiro byla bronzová na desítce.

Reklama

Související témata: