Hlavní obsah

Vadlejch podstupuje věčný boj oštěpařů, aby přišla jiná pohádka. Dal si nové předsevzetí

Michal OsobaSport.czPrávo

Po titulu vicemistra světa z Londýna zastavily Jakuba Vadlejcha v oštěpařském rozletu potíže se zády, a tak se vloni nedočkal vysněné devadesátimetrové hranice ani evropské medaile. Do letošní sezony jde s receptem, jak si zdravotní neduhy více ohlídat.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jakub Vadlejch při loňské Zlaté tretře.

Článek

Váš kouč Jan Železný říká, že podle přípravy můžete předvést v sezoně hodně zajímavé výkony. Máte z tréninku podobné dojmy?

Já si dal letos předsevzetí víc přemýšlet. Vždycky jsem vlítnul do přípravy, cítil se skvěle jako vloni a pak mě doběhlo zdraví. Neuměl jsem poslouchat tělo, vypovědělo mi službu, a tak jsem ani skvělou formu nemohl prodat. Letos budu opatrnější a tělo víc poslouchat. Ale je pravda, že technicky to vypadalo zajímavě, i když nechci predikovat nějaké metry, když mě všichni komandují s určitou vzdáleností… (úsměv)

K devadesátce vám chybí 27 centimetrů…

Oštěp je o maličkostech, které nemusejí dělat třicet centimetrů, ale třeba čtyři metry. Johannes Vetter taky bojoval s devadesátkou a pak najednou hodil skoro 95 metrů. To je krása a zvláštnost oštěpu, že někdy odletí o jednotky metrů. Takový vysněný hod si přeju.

Foto: ČAS - Eduard Erben

Jakub Vadlejch ve finále MS v Londýně.

Ideálně třeba na Zlaté tretře, kde bude váš souboj s Vetterem jedním z taháků?

Určitě je to jeden z vrcholů sezony a moje srdcová záležitost. Vloni jsem tam v ne úplně dobrých podmínkách hodil za 88 metrů, ale pak přišly ty problémy a už jsem se nemohl zlepšovat. Snad to bude letos jiná pohádka...

V přípravě vás záda netrápila?

Vloni jsem je cítil, už když jsem přijížděl do Afriky, letos ta bolest byla tak desetiprocentní. Já počítám, že mě budou bolet celý život, to je takový oštěpařský nešvar, zvlášť při rotační technice. Před Afrikou jsem chodil za panem Kolářem a cvičil, pak jsem se snažil v tom pokračovat během celého soustředění a ohromně to pomohlo. Když vás bolí záda, přechází to i do dalších partií a kloubů jako kolena a ramena, ale to je věčný boj oštěpařů...

V minulých letech jste se blýskl dlouhými hody už během soustředění v Jihoafrické republice, letos jste tam nezávodil...

Nakonec jsme závod vypustili, protože sezona je letos ohromně dlouhá, trvá přes pět měsíců, tak je to celé posunuté. Začnu závodit za dva týdny na Diamantové lize v Šanghaji, pak mě v Číně čeká ještě 21. května mítink v Nankingu. Diamantové ligy bych chtěl absolvovat všechny, vedle Zlaté tretry ještě jednáme o Odložilově memoriálu. Ale nechci jít patnáct závodů, i v tom směru chci více přemýšlet.

Warholm na Tretru
Jedna z vycházejících hvězd světové atletiky Karsten Warholm doplní elitní sestavu na mítinku Zlatá tretra Ostrava (20. června). Hlavní specializací překážkář poběží hladkou čtvrtku, na níž v hale vyrovnal evropský rekord Němce Thomase Schönlebeho. „Tak proč by ho nemohl atakovat i venku, zprávy o jeho formě jsou slibné,“ říká manažer mítinku Alfons Juck.

Reklama

Související témata: