Hlavní obsah

Doping, podvody, falešná identita. Bezpáteřní Ruska má distanc na 12 let, mohli jsme ji vidět i v Česku

Moskva

Ruská atletka Ksenija Savinová dostala distanc na 12 let za doping a podvody. Běžkyně na středních tratích se snažila odvrátit hrozící trest pomocí falešných lékařských zpráv. Devětadvacetiletá běžkyně na středních tratích navíc podle všeho několik let závodila na ukrajinský pas své kamarádky.

Foto: Denis Balibouse, Reuters

Ilustrační snímek.

Článek

Savinová, jež nikdy nereprezentovala Rusko na velké akci, byla loni mimo soutěž pozitivně testována na krevní doping EPO. Svou obhajobu postavila na tom, že se její manžel a trenér Alexej Savin léčil z chronického onemocnění ledvin a medikamenty obsahující zakázanou látku se pomíchaly s jejími vlastními léky na bolesti zad.

Jako gesto dobré vůle Savinová poskytla Jednotce pro bezúhonnost atletiky (AIU) údajnou manželovu dokumentaci potvrzující onemocnění ledvin. Ruská antidopingová agentura (RUSADA) však při vyšetřování zjistila, že lékařské zprávy jsou falešné.

Běžkyně tak dostala dlouhý trest nejen za doping, ale i za podvody. Ještě před jeho vynesením ukončila kariéru. Její manžel nesmí působit v atletice čtyři roky.

Podvody Savinové se nicméně neomezily jen na doping. Podle médií několik let využívala identitu své ukrajinské kamarádky Halyny Siškové, aby na její pas mohla závodit v zahraničí poté, co byla v roce 2015 kvůli rozsáhlému dopingu suspendována Ruská atletická federace.

Savinová se Siškovou vyrůstaly společně na Krymu, obě běhaly střední tratě a jsou si poměrně podobné. Po obsazení poloostrova Ruskem si vzala Savinová ruské občanství, zatímco její kamarádce zůstal ukrajinský pas. Když ruští atleti přišli o možnost závodit v zahraničí, rozhodla se Savinová využít identitu Siškové. Ta mezitím nepříliš úspěšnou aktivní kariéru ukončila a učila tělocvik ve škole v Simferopolu, kde pracoval také Savin.

Zatímco Sišková jako mladá běžkyně zaznamenala na 800 m průměrný osobní rekord 2:17, po pětileté pauze se v červenci 2016 u jejího jména objevil čas 2:04. Na jeho základě se běžkyně, kterou ale byla ve skutečnosti Savinová, zúčastňovala i zahraničních mítinků v Belgii, Francii či Česku, kde se před třemi lety představila v Novém Městě nad Metují a Táboře.

Mezitím Savinová pod svým pravým jménem pokračovala v závodění na domácí půdě a v roce 2017 si na ruském šampionátu vytvořila osobní rekord na půlce 1:59,97. Od loňského června měla kvůli pozitivnímu testu zastavenou činnost.

Reklama