Hlavní obsah

Vláda JAR se kvůli Semenyaové odvolá ke švýcarskému soudu

Jihoafrická vláda se hodlá kvůli atletce Caster Semenyaové obrátit na švýcarský civilní soud. Plánuje se co nejdříve odvolat proti novému pravidlu světové federace IAAF, podle kterého nesmějí atletky s vyšší hladinou testosteronu bez hormonální léčby startovat v bězích od 400 metrů po míli. Před dvanácti dny zavedení tohoto pravidla posvětila sportovní arbitráž CAS v Lausanne.

Foto: Ibraheem Al Omari, Reuters

Caster Semenyaová.

Článek

Dvojnásobná olympijská vítězka v běhu na 800 metrů Semenyaová je nejznámější atletkou s odlišným pohlavním vývojem, na kterou nové pravidlo dopadá. IAAF v rámci zachování férovosti soutěží požaduje po závodnicích s touto diagnózou, aby si hladinu testosteronu uměle snížily na úroveň běžnou u žen. Léčbu musely zahájit prakticky okamžitě, pokud chtějí na dotčených tratích startovat na podzimním mistrovství světa v Dauhá.

Semenyaová s tím nesouhlasí a jihoafrická vláda je na její straně. "Jsme názoru, že byly naprosto ignorovány předložené vědecké informace. A myslíme si, že jiný soud by dospěl k jinému rozhodnutí," uvedl mluvčí ministerstva sportu Vuyo Mhaga.

Foto: Ibraheem Al Omari, Reuters

Neporazitelná Caster Semenyaová.

Semenyaová prohlásila, že hormonální léčbu nehodlá podstoupit. Vyloučila ale také konec kariéry. "Proč bych teď měla končit? V osmadvaceti? Mám před sebou ještě deset nebo víc let. Moji kariéru a život ukončí bůh. Žádný člověk mi v běhání nezabrání," prohlásila. Naposledy závodila dva dny po verdiktu CAS na mítinku Diamantové ligy v Dauhá. Osmistovku vyhrála v rychlém čase 1:54,98.

Reklama

Související témata: