Hlavní obsah

Chystá se atletické zemětřesení. Co přinese Zlaté tretře?

Praha

Rok 2020 přinese dlouho vyhlížené změny ve světové atletice, promění se Diamantová liga i další akce. Co to přinese českému klenotu mezi mítinky Zlaté tretře? Organizátoři zatím vyčkávají, jakým směrem se atletika vydá, a 59. ročník chystají na začátek června 2020.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Koulař Tomáš Staněk během atletického mítinku Zlatá tretra.

Článek

Co je v tuto chvíli jasné? Diamantová liga zeštíhlí o dva mítinky. Ale vypadnout jich z elitního seriálu může víc.

„Mluví se o novém mítinku v Japonsku, kde má IAAF sponzory a blíží se olympiáda v Tokiu, i o Berlínu, který by se i díky silné německé ekonomice také dostal do Diamantové ligy. Takže ten nižší okruh může získat čtyři kvalitní mítinky,“ vypočítává sportovní manažer Zlaté tretry Alfonz Juck.

Ostravský mítink nyní spadá do druhé nejvyšší kategorie označené World Challenge. Ta ale letos skončí.

„A na stole je návrh světové federace IAAF na ligu, kde by hrála prim Evropa, ale zastoupeny byly i další kontinenty. Ale zároveň chce evropská federace vytvořit vlastní atraktivní seriál,“ popisuje Juck s tím, že definitivně jasno bude v období kolem světového šampionátu v Dauhá na přelomu září a října.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Oštěpařka Barbora Špotáková během atletického mítinku Zlatá tretra.

Diamantová liga se navíc se snahou o větší atraktivitu zúží na 24 disciplín. Nejdelším během bude závod na 3000 metrů a selekci odnesou i některé technické disciplíny. Což může být pro Zlatou tretru dobrá zpráva, vždyť ve skocích a vrzích padaly z tradičních disciplín ve čtvrtek rekordy mítinku a nejlepší výkony roku.

„My jdeme cestou technik. A světová federace se musí postarat o ty disciplíny, které z Diamantové ligy vypadnou, což může být naše výhoda, že můžeme pozvat kohokoliv,“ říká Juck.

„Letos jsme měli špičkovou mužskou tyč, příští rok bychom mohli zase udělat ženskou soutěž a rád bych, aby na čtvrtku překážek dorazil Warholm,“ říká manažer na adresu norského evropského rekordmana, který se letos kvůli zranění na poslední chvíli omluvil.

Bilance mítinku 2019
1x historické maximum
300 mMillerová-Uibová (Bah.)34,31 s
3x výkon roku
300 mMillerová-Uibová (Bah.)34,31 s
výškaLasickeneová (Rus.)206 cm
oštěpKirt (Est.)90,34 m
4x rekord mítinku
300 mMillerová-Uibová (Bah.)34,31 s
tyčKendricks (USA)593 cm
kouleWalsh (N. Zél.)22,27 m
výškaLasickeneová (Rus.)206 cm

Reklama