Hlavní obsah

Duel jamajských olympijských šampionek vyhrála těsně Thompsonová

Kingston

Duel olympijských vítězek v běhu na 100 metrů na atletickém mistrovství Jamajky vyhrála Elaine Thompsonová, jež v čase 10,73 porazila ve fotofiniši svou zkušenější tréninkovou partnerku Shelly-Ann Fraserovou-Pryceovou. Na mužské stovce zvítězil v Kingstonu v čase pod deset sekund bývalý mistr světa Yohan Blake.

Foto: Lucy Nicholson, Reuters

Jamajčanka Elaine Thompsonová.

Článek

Vítězka stovky i dvoustovky z OH v Riu de Janeiro Thompsonová měla ve finále špatný start, ale Fraserovou-Pryceovou na posledních dvaceti metrech dostihla. Olympijskou šampionku na stovce z Pekingu a Londýna porazila o pouhé tři tisíciny sekundy.

"Trápilo mě zranění achillovky. Byla to zatím těžká sezona, takže obhajoba titulu pro mě strašně moc znamená. Stále ještě totiž nejsem stoprocentně fit," řekla se slzami v očích šestadvacetiletá Thompsonová, jež zaznamenala svůj nejrychlejší čas od roku 2017.

O šest let starší Fraserová-Pryceová dokonce běžela tak rychle jako v pátek naposledy v roce 2015. "Myslím, že tomu spousta lidí nevěřila. Je mi dvaatřicet a budu reprezentovat, navíc po mateřské..." řekla sedminásobná mistryně světa, jež předloni v srpnu porodila syna.

Společně s oběma olympijskými šampionkami si zajistila účast na mistrovství světa v Dauhá teprve sedmnáctiletá Briana Williamsová. Mistryně světa do 20 let poprvé pokořila hranici 11 sekund a skončila třetí v osobním a jamajském juniorském rekordu 10,94.

Na mužské stovce zaběhl svůj nejlepší letošní čas 9,96 světový šampion z roku 2011 Blake. Na dalších místech skončili Tyquendo Tracey (10,00) a Rasheed Dwyer (10,10). MS v Dauhá bude první velkou mezinárodní akcí bez jamajské sprinterské hvězdy Usaina Bolta, jenž po předchozím šampionátu v Londýně ukončil kariéru.

Reklama

Související témata: