Hlavní obsah

Špotáková zkoušela čarodějnické procesy. Zahází si na svém zlatém stadionu

Kladno/Praha

Nikde jinde na světě nepobrala víc úspěchů. V roce 2012 obhájila v Londýně olympijské zlato, o pět let později se na stejném místě stala mistryní světa. „Asi můj neoblíbenější stadion,“ přikyvovala před cestou do Anglie oštěpařská světová rekordmanka Barbora Špotáková.

Foto: Denis Balibouse, Reuters

Barbora Špotáková při svém jediném pokusu v Lausanne.

Článek

Mítink v Londýně si v seriálu Diamantové ligy drží výsadu, že je rozložený do dvou dnů. Špotáková spolu s Nikolou Ogrodníkovou půjdou do akce v sobotu, Zuzanu Hejnovou čeká čtvrtka překážek v nedělním bloku (po oba dny přímý přenos na ČT 2 od 15:00).

Pro obě disciplíny s českou stopou jde o poslední představení „základní části“, po němž se vybere osmička nejlepších pro finálový mítink 29. srpna v Curychu. „Jde do tuhého, to mám ráda,“ hlásí Špotáková na svém Facebooku.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 

Po delší pauze opět brzy na dráze🚀- 💎London is calling #diamondleague#london#javelinthrower#smile

Příspěvek sdílený Nikola Ogrodníková- Boženka (@nikolaogrodnikova),Čec 16, 2019 v 8:38 PDT

Aktuálně je pátá s osmi body, o dvě příčky níže je Ogrodníková se sedmi body. Jistotu finále mají tři ženy: Lotyška Lina Muzeová, Číňanka Lu Chuej-chuej a vedoucí Němka Christin Hussongová, která jako jediná z tohoto tria bude v Londýně závodit.

Obě české oštěpařky si prošly v posledních týdnech zdravotními trably, Ogrodníkovou trápily kyčel a záda, Špotákovou achilovka, kvůli níž na poslední Diamantové lize v Lausanne absolvovala jediný pokus.

Házela omezeně

„Pořád ji docela cítím,“ přiznává. „Pokouším se o čarodějnické procesy. Natrénováno mám, ale zatím jsem házela jen omezeně,“ neskrývá svěřenkyně Rudolfa Černého.

„Je to tradiční atletická bolístka, nejsem jediná, koho trápí. Musím Londýn přežít, i když věřím, že se mi tam bude dařit jako obvykle,“ hlásí Špotáková, která se těší i na ceremoniál, kdy po 11 letech převezme olympijskou medaili z Pekingu Britka Goldie Sayersová.

K bronzu se posunula po diskvalifikaci dopující Rusky Marie Abakumovové. „Trochu smutné po tolika letech, ale lepší než nikdy. Goldie je jedna z mých nejoblíbenějších kolegyň,“ říká Špotáková.

O finále půjde i Hejnové, která letos pokaždé skončila mezi elitní trojkou. V celkovém hodnocení své disciplíny je čtvrtá, před ní jsou tři Američanky, které už se chystají na domácí šampionát v Des Moines. Podle letošních časů tak bude Hejnová největší favoritkou.

Reklama

Související témata: