Hlavní obsah

Coleman vyhrál 100 m na mistrovství USA, Gatlin do finále nenastoupil

Des Moines (USA)

Christian Coleman vyhrál běh na 100 metrů na americkém šampionátu v Des Moines a potvrdil pozici nejrychlejšího sprintera současnosti. Zvítězil s velkým náskokem v čase 9,99 sekundy, v semifinále byl ještě o tři setiny rychlejší. Justin Gatlin se přímému souboji vyhnul, jako obhájce titulu mistra světa má účast v Dauhá zajištěnou a k finále nenastoupil.

Foto: Charlie Neibergall, ČTK/AP

Christian Coleman během závodu na 100 metrů na mistrovství USA

Článek

Coleman běžel letos už popáté pod deset sekund a vede světové tabulky časem 9,81. Jeho největší soupeř Noah Lyles dal na domácím šampionátu přednost dvoustovce, na níž je hlavním favoritem pro Dauhá. Gatlin byl v semifinále třetí za 10,16. Ženskou stovku vyhrála překvapivě Teahna Danielsová, která se teprve v tomto týdnu vydala na dráhu profesionální atletky, v čase 11,20.

Šestinásobná olympijská vítězka Allyson Felixová udělala další krok k návratu na výsluní. Ve svém teprve druhém startu po mateřské pauze postoupila do finále čtvrtky v čase 51,45. Oproti čtvrteční premiéře se zlepšila o 75 setin a má šanci dostat se do amerického tria pro Dauhá. Shakima Wimbleyová vyhrála semifinále za 50,20.

Na stejné trati mužů dominoval Michael Norman, lídr letošních tabulek proběhl cílem za 44,04. Třetí byl paralympik Blake Leeper, běžící na protézách v osobním rekordu 44,38, ale IAAF jeho časy neuznává a není jisté, jestli mu umožní startovat na mistrovství světa.

Reklama