Hlavní obsah

Atleti budou na MS zkoušet elektronickou pilulku pro boj s vedrem

Londýn

Atleti budou moci na mistrovství světa v Dauhá na přelomu září a říjnu zkoušet elektronickou pilulku, jež by měla pomoci v boji s dehydratací a vyčerpáním z vedra. Pomůcka hlídající tělesnou teplotu se bude testovat i s výhledem na olympijské hry v Tokiu 2020, kde se očekávají extrémní horka.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Britský vytrvalec Mo Farah (ilustrační foto).

Článek

Elektronická kapsle váží 1,7 gramu a není větší než běžná medicínská pilulka. Díky svým senzorům měří tělesnou teplotu a bude během závodů přenášet elektronická data. Atleti, kteří se pilotního projektu zúčastní, si vezmou pilulku několik hodin před soutěží a během dvanácti až 48 hodin by ji měli po průchodu trávícím ústrojím přirozenou cestou vyloučit.

"Některé národní federace už pilulku testovaly a výsledky byly dobré. Je to naprosto bezpečné. V kapsli není žádný lék, jen elektronický čip, který se aktivuje během závodu," uvedl pro britský deník Telegraph zdroj z Mezinárodní atletické federace (IAAF).

Technologii vyvinul profesor sportovní vědy Yannis Pitsiladis z univerzity v Brightonu, jenž úzce spolupracuje s IAAF i Mezinárodním olympijským výborem. Jeho tým bude během testů v Dauhá, kde jsou v září teploty kolem 35 stupňů Celsia, monitorovat také informace z meteorologických stanic a satelitů.

Stejně jako v Kataru hrozí vysoké teploty i během OH v Tokiu, které se budou konat příští rok na přelomu července a srpna. V tomto období letos zahynulo v Japonsku v souvislosti s horkem téměř šest desítek lidí. Aby se vyhnuli největším vedrům, organizátoři například stanovili start maratonu už na šestou hodinu ranní. V Dauhá budou zase vytrvalostní disciplíny na silnici začínat těsně před půlnocí.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články