Hlavní obsah

V Praze se psala historie. Vznikl projekt, který spojí sto tisíc sportovců po celé Evropě

Praha

Běžecké závody seriálu RunCzech už si získaly respekt po celém světě, teď jejich šéf Carlo Capalbo přichystal projekt, který propojí nejvýznamnější závody v Evropě. Krátce přes startem sobotní desetikilometrové Grand Prix byl v Praze představen seriál SuperHalfs, který propojí pět elitních půlmaratonů kontinentu.

Foto: RunCzech

Praha běžcům nabízí krásné výhledy.

Článek

Nejlepší světoví maratonci se utkávají při závodech seriálu World Marathon Majors v Tokiu, Bostonu, Londýně, Berlíně, Chicagu a New Yorku. „Ten projekt je velmi úspěšný, tak jsem se ptal, proč není podobný seriál pro půlmaratony,“ vypráví Capalbo, energický Ital bydlící v Praze už 25 let.

A tak se spojil se zástupci půlmaratonů v Lisabonu, Cardiffu, Valencii a Kodani. „Všechno to jsou závody se zlatou známkou IAAF, ve Valencii, Cardiffu a Kodani se běžely poslední tři mistrovství světa a Praha s Lisabonem byly svědky světových rekordů,“ vypočítává Capalbo.

Foto: RunCzech

Program závodů seriálu SuperHalfs.

Důvodem, proč se zaměřil na půlmaratony je i jejich boom v posledních letech. „Zájem o maratony je pořád zhruba stejný, ale o půlmaratony roste v Evropě o dvacet procent ročně. Přece jen ho může zvládnout skoro každý, není na něj třeba tak dlouhodobý trénink jako na maraton,“ vysvětluje.

Na rozdíl od World Marathon Majors je seriál zaměřený spíše na výkonnostní než elitní běžce. Každý, kdo se zapojí do seriálu, se bude moct zúčastnit i dalšího půlmaratonu, na startu pak získá výhodnější koridor.

„Běžně je náš závod za dva týdny vyprodaný, takhle deset procent kapacity vyhradíme pro účastníky Superhalfs,“ říká Capalbo. Kdo během tří let absolvuje všech pět závodů, získá zatím neupřesněné ceny.

Celkem se pěti závodů účastní na 100 000 běžců, společným cílem organizátorů je propagace běhu, turismu i udržitelnosti životního prostředí. Podporu má seriál i od mezinárodní atletické federace IAAF. „Její předseda Sebastian Coe o projektu ví od úplného začátku,“ říká Capalbo.

Reklama